ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «MerkeLand» 02.01.2018

ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «MerkeLand» 02.01.2018

28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE 

Με τον Κώστα Αργυρό

«MerkeLand»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018, στις 24:00

28EUROPE_EP07_PIC01b

Ποτέ άλλοτε η γερμανική οικονομία δεν έμοιαζε τόσο ισχυρή, με τον τομέα των εξαγωγών να καταγράφει ρεκόρ και να αποτελεί σταθερά το «ισχυρό χαρτί» της χώρας. Για τις περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις το 2017 ήταν μια «χρυσή χρονιά» και αυτό αντανακλάται στους επίσημους ισολογισμούς τους.

Την ίδια στιγμή, μια σειρά από επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν την τάση διεύρυνσης του κοινωνικού χάσματος, ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Ποτέ άλλοτε οι κοινωνικές διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες κι αυτό, κατά πολλούς, αντανακλάται και στην απογοήτευση μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος με τα παραδοσιακά κόμματα.

28EUROPE_EP07_PIC01a

Το 16% των Γερμανών βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με τη φτώχεια. Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις ή από τη δραστηριότητα εθελοντικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Στο Βερολίνο μόνο λειτουργούν σχεδόν πενήντα «τράπεζες τροφίμων».

28EUROPE_EP07_PIC02

Ο Κώστας Αργυρός και η ομάδα των «28 Φορές Ευρώπη» επισκέφθηκαν μία απ’ αυτές και μίλησαν με την υπεύθυνο της οργάνωσης «Berliner Tafel», η οποία μοιράζει 660 τόνους τροφίμων ετησίως, σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Επίσης, η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε σε μία από τις μονάδες παραγωγής της SIEMENS στη γερμανική πρωτεύουσα, η οποία σχεδιάζεται να κλείσει μέσα στην επόμενη διετία, απολύοντας 800 εργαζόμενους. Η ανακοίνωση της μεγάλης γερμανικής επιχείρησης για απολύσεις συνολικά 7.000 εργαζομένων σε μια χρονιά που τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, χαρακτηρίστηκε ως «ανοικτή πρόκληση για την κοινωνία» και αποτελεί ένα από τα πιο καυτά ζητήματα στην πολιτική ατζέντα της χώρας.

28EUROPE_EP07_PIC02b

Στην εκπομπή μιλούν εργαζόμενοι της επιχείρησης και συνδικαλιστές, καθώς και οικονομολόγοι από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, για την ανάγκη αλλαγής πλεύσης της οικονομικής πολιτικής του Βερολίνου, με έμφαση στην ενίσχυση επενδύσεων που θα τονώσουν την εσωτερική ζήτηση και θα αντιμετωπίσουν τις ανισότητες, όχι μόνο στο επίπεδο των εισοδημάτων αλλά και των «ευκαιριών».

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη,  Κώστας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Βεργίνη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.
28EUROPE_EP07_PIC02a