ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Στη χώρα του Μαουτχάουζεν»...

ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Στη χώρα του Μαουτχάουζεν» 29.05.2018

28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE 

Με τον Κώστα Αργυρό
«Στη χώρα του Μαουτχάουζεν»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 29 Μαΐου 2018, στις 23:00

28EUROPE_EP16_ PIC02

Εδώ και μερικούς μήνες στην Αυστρία συγκυβερνούν οι Χριστιανοδημοκράτες του Λαϊκού Κόμματος με τους ακροδεξιούς λαϊκιστές του Κόμματος των Ελευθέρων. Ο συνασπισμός αυτός είχε κυβερνήσει ξανά το 2000, ξεσηκώνοντας τότε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και οδηγώντας ουσιαστικά σε μια διπλωματική απομόνωση της Αυστρίας. Αυτή τη φορά οι αντιδράσεις ήταν πολύ πιο ήπιες, ίσως γιατί τα λαϊκιστικά ακροδεξιά κόμματα είναι ισχυρά σε μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κάποιες από αυτές επίσης συγκυβερνούν.

28EUROPE_EP16_ PIC01

Η Αυστρία είναι όμως μια ιδιόμορφη περίπτωση, μεταξύ των άλλων και ως γενέτειρα του Χίτλερ. Τι συμβαίνει τελικά στη «Δημοκρατία των Άλπεων»; Είναι όλοι οι πολίτες της επιρρεπείς σε εθνικιστικές, αυταρχικές ιδέες; Πόσο επικίνδυνο είναι το Κόμμα των Ελευθέρων; Υπάρχει μια άλλη Αυστρία;

Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να δώσει απάντηση ο Κώστας Αργυρός μέσα από την εκπομπή «28 Φορές Ευρώπη – 28 Europe». Η αναζήτηση γι’ αυτή την άλλη Αυστρία ξεκίνησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, εκεί όπου το διάστημα 1938-1945 δολοφονήθηκαν με βιομηχανικό τρόπο περίπου 100.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μερικές χιλιάδες Έλληνες. Συνεχίστηκε στην Πλατεία των Ηρώων στην καρδιά της Βιέννης -με αφορμή τους εορτασμούς για την «απελευθέρωση» της χώρας από το ναζισμό το Μάιο του 1945- και κατέληξε σε ινστιτούτα ερευνών, μουσεία, βιβλιοθήκες και αίθουσες σύνταξης εφημερίδων.

28EUROPE_EP16_ PIC03

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί επιστήμονες, ιστορικοί και κοινωνιολόγοι επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις, σε μια χρονική στιγμή, που η χώρα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την κατάργηση της μοναρχίας και καθώς ετοιμάζεται για την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ακόμα η νέα κυβέρνηση να έχει δώσει σαφές στίγμα για τις προτεραιότητές της στην ευρωπαϊκή της πολιτική.

28EUROPE_EP16_ PIC04

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη, Σωτήρης Σιδέρης, Αναστασία Βαϊτσοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.