ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Βαλκανικό αίνιγμα» 06.03.2018

ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Βαλκανικό αίνιγμα» 06.03.2018

28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE 

Με τον Κώστα Αργυρό
«Βαλκανικό αίνιγμα»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, στις 23:00

SOFIA01

Έντεκα χρόνια μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία ανέλαβε στις αρχές του 2018 την πρώτη της προεδρία στην Ευρώπη. Μπορεί πια οι προεδρίες να μην είναι αυτές που καθορίζουν την ατζέντα της Ένωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των προτεραιοτήτων, που αποφασίζονται σε συνεργασία με την Κομισιόν. Η ανάληψη της προεδρίας από τη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο άκρο της Νοτιοανατολικής  Ευρώπης συμπίπτει με την  απόφαση των Βρυξελλών να θέσουν ψηλά στην ημερήσια διάταξή τους το θέμα της «ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», με σκοπό τη σταθεροποίηση της περιοχής αλλά και τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής, που έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα σημαντικά.

SOFIA02

Το ερώτημα είναι φυσικά αν η Βουλγαρία, μια χώρα που ακόμα βρίσκεται πίσω σε θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, διασφάλισης της ελευθεροτυπίας και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει το «πρότυπο» για τις χώρες της περιοχής. Αλλά ζητούμενο είναι και αν μέσα από την προεδρία της η γειτονική μας χώρα μπορεί να ανεβάσει ρυθμούς και σε άλλα ζητήματα, όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Με τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα και τα δομικά προβλήματα της οικονομίας να μην έχουν λυθεί ολοκληρωτικά, η Βουλγαρία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα παγκοσμίως, αφού εξαιτίας του brain drain έχει χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

SOFIA03

Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στη Σόφια και συνομίλησε με οικονομολόγους, κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, εκπροσώπους του ιατρικού συλλόγου και οργανώσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά και με ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα για όλα τα παραπάνω, καθώς και για τη διστακτικότητα της χώρας να ενταχθεί στον «σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης».

SOFIA05

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη,  Κώστας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Βεργίνη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.