ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ ’68
28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE
Με τον Κώστα Αργυρό
«Βερολίνο 1968»
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, στις 22:00
Το 1968 ήταν μια χρονιά που απέκτησε μυθικές διαστάσεις. Χρονιά της εξέγερσης της νεολαίας με πρωτοστάτες τους φοιτητές. Της αμφισβήτησης, της εναντίωσης στον αυταρχισμό, όχι μόνο μέσα στα πανεπιστήμια. Πορείες κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά και κατά όλων των δικτατόρων του πλανήτη. Συνθήματα, ουτοπίες, σχέδια, διαδηλώσεις. Η χρονιά που θα άλλαζε όλη την Ευρώπη και ίσως περισσότερο από όλες τις χώρες της, τη Γερμανία, όπου η νέα γενιά θα θέσει τους γονείς και τους παππούδες της προ των ευθυνών τους για τα εγκλήματα του ναζισμού.
Σύμβολο εκείνης της εξέγερσης ήταν ο Ρούντι Ντούτσκε, που τον Απρίλιο του ’68 θα πέσει θύμα μιας δολοφονικής επίθεσης στην καρδιά του Βερολίνου από έναν φανατικό ακροδεξιό. Ο Ντούτσκε θα επιβιώσει βαριά τραυματισμένος και θα πεθάνει μερικά χρόνια αργότερα από τις συνέπειες εκείνων των τραυμάτων, που του κληρονόμησαν σοβαρές κρίσεις επιληψίας.
Τα σημάδια του ’68 είναι ακόμα παρόντα στο Βερολίνο. Ειδικά για όποιον θέλει να τα αναζητήσει με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων, από εκείνες τις ταραχώδεις ημέρες. Αν και οι εκτιμήσεις για την επίδρασή του σε πολιτικό επίπεδο διαφέρουν, όλοι συμφωνούν σε δύο σημεία: στον αντιαυταρχικό χαρακτήρα της εξέγερσης και στην απελευθερωτική της δράση σε πολιτιστικό επίπεδο. Το 1968 ήταν μια αναπάντεχη πολιτιστική επανάσταση, που άλλαξε καθολικά τη Γερμανία.
Ο Κώστας Αργυρός συνάντησε στο Βερολίνο την Γκρέτχεν Ντούτσκε, σύζυγο του Ρούντι με αφορμή την έκδοση του καινούργιου της βιβλίου. Η 76άχρονη πλέον, γεννημένη Αμερικανίδα δεν θυμάται μόνο εκείνες τις ημέρες, για τις οποίες, όπως λέει, η γερμανική κοινωνία θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη. Βρίσκει αφορμή να συγκρίνει εκείνη την εποχή με το σήμερα και αναφέρεται στα κοινά γνωρίσματα του κινήματός της με τα σύγχρονα κινήματα αμφισβήτησης. Στην εκπομπή μιλούν ακόμα η Πράσινη αντιπρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Κλαούντια Ροτ, αλλά και άλλοι πρωταγωνιστές εκείνης της «άνοιξης ενάντια στον αυταρχισμό της εξουσίας».
Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.
Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη, Σωτήρης Σιδέρης, Αναστασία Βαϊτσοπούλου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.