ΕΡΤ1 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 15 & 22.11.2020

ΕΡΤ1 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 15 & 22.11.2020

ΕΡΤ1 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

…………………………………………………………………………………………….

12.00 ΕΙΔΗΣΕΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ   W

13.00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε) W

 «Μουσικό Οδοιπορικό στην Κω»

Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς ταξιδεύουν στα Δωδεκάνησα, στην ακριτική Κω, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική της παράδοση.

Πίσω από την τουριστική βιτρίνα, μαζί με μια μεγάλη παρέα από λαϊκούς οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και βιωματικούς χορευτές, θα ανακαλύψουμε τη ζεστή φιλοξενία, το καλό κρασί και τα προϊόντα της κώτικης γης, τα αυτοσχέδια δίστιχα, τα τραγούδια, τους χορούς στα τοπικά γλέντια που κρατάνε ακόμη το τοπικό παραδοσιακό ύφος, ήθος και «μερακλίκι»!

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μουσικές και χορευτικές διαφορές που εξακολουθούν να διακρίνουν τις επιμέρους περιοχές του νησιού (πόλη της Κω, Πυλί-Ασφενδιού, Καρδάμαινα, Αντιμάχεια και Κέφαλο).

Παράλληλα, γίνεται λόγος για την επιτόπια έρευνα του Σίμωνα Καρά το 1973 και για τη μαθήτρια και συνεργάτιδά του Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη που έκανε γνωστές στο πανελλήνιο τις μελωδίες της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Αντιμάχειας.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θεοδόσης Παπαντωνίου, Μανώλης Κεφαλιανός, Λευτέρης Μάμμης, Κυριάκος Παππούλης (βιολί), Θεοδόσης Παπαϊωάννου, Σάββας Κεφαλιανός, Νίκος Μάμμης, Ιπποκράτης Πατάκος (λαούτο) Μάνος Πόγιας (σαντούρι) και Γιάννης Νικολένδρης (πιναύλι).

Τραγουδούν οι: Φίλιππος και Ευφυμίδα Θεοφιλίδη, Βασίλης Συνεσίου, Σάββας Κεφαλιανός, Νίκος Μάμμης, Γιάννης Χατζηβελούδος, Ευαγγελία Χατζησεβαστού και η Κυρανιώ Διακοσταμάτη.

Χορεύουν κάτοικοι από τα χωριά: Αντιμάχεια, Ασφενδιού, Καρδάμαινα, Κέφαλος, Πυλί και την πόλη της Κω.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

…………………………………………………………………………………………….

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

……………………………………………………………………………………………

12.00 ΕΙΔΗΣΕΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ   W

13.00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε) W

«Καλώς ανταμωθήκαμε!..» – Η μουσική παράδοση των χωριών της Κέρκυρας

Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς προσκαλούν σ’ ένα μουσικό οδοιπορικό στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας, ένα νησί με παράδοση πλούσια και πολύμορφη τόσο στη λόγια όσο και στη λαϊκή μουσική.

Η Κέρκυρα είναι γνωστή για τη σημαντική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα των «Φιλαρμονικών» και για τις μελωδικές αστικές καντάδες, όμως λίγοι γνωρίζουν τη λαϊκή μουσική και χορευτική παράδοση της υπαίθρου, που παρουσιάζει εντελώς ξεχωριστά γνωρίσματα.

Αυτό το γοητευτικό ρεπερτόριο προσεγγίζει το κερκυραϊκό «Αλάτι της Γης», καταγράφοντας πέντε διαφορετικά σχήματα από τα χωριά Κάτω Γαρούνα, Κυνοπιάστες, Βαλανειό και Σινιές, καθώς και από το τοπικό Λύκειο των Ελληνίδων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ιδιαίτερη λαϊκή πολυφωνία της υπαίθρου, που συνδέεται με τα τραγούδια της δουλειάς και της ταβέρνας, καθώς και με τα τραγούδια του γάμου και παλαιές βυζαντινές μπαλάντες.

Ο ερευνητής της τοπικής λαογραφίας Στέφανος Πουλημένος αναφέρεται στη θέση της Κέρκυρας στα δίκτυα πολιτισμικής επικοινωνίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ενώ η Κασσιανή Σκολαρίκη, η Λίζα Αλεξάκη, ο Αλέκος Χαρτοφύλακας και ο Γιάννης Γαρνέλης, μιλούν για τις επιμέρους μουσικές και χορευτικές παραδόσεις που διαφοροποιούνται σε σχέση με τις τρεις βασικές περιοχές του νησιού: Βόρεια, Μέση και Νότια Κέρκυρα.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θοδωρής Καρύδης (βιολί), Σωτήρης Ραφτόπουλος (βιολί), Σπύρος Σκορδίλης (ακορντεόν), Κώστας Γλυκιώτης (ακορντεόν), Κώστας Σουπιώνης (κιθάρα), Νίκος Μερτύρης (κιθάρα), Δημήτρης Μεταλληνός (κιθάρα).

Τραγουδούν: Άγγελος Σκολαρίκης, Γεωργία Σουπιώνη, Άννα Βασιλάκη.

Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Πολυφωνικού Συνόλου Κάτω Γαρούνας «Ανδρονίκη» (πρόεδρος: Κασσιανή Σκολαρίκη), του Λυκείου των Ελληνίδων Κέρκυρας (πρόεδρος: Λίζα Αλεξάκη), του Πολυφωνικού Συνόλου Κυνοπιαστών «Γειτονία» (πρόεδρος: Στέφανος Πουλημένος), του Μουσικού Ομίλου Βαλανειού «Το κόρο» (πρόεδρος: Αλέκος Χαρτοφύλακας) και του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών (πρόεδρος: Γιάννης Γαρνέλης, δάσκαλος χορού: Γιάννης Βλάχος).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ W

…………………………………………………………………………………………….