ΕΡΤ1 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Αγκίστρι» 15.08.2017

ΕΡΤ1 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Αγκίστρι» 15.08.2017

(Β΄ ΚΥΚΛΟΣ)

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Με τον Χρήστο Ιερείδη

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 15 Αυγούστου 2017, στις 12:15

«Αγκίστρι»

A 1

Στην καρδιά του Αργοσαρωνικού, ερχόμενος από τον Πειραιά, θα σου πάρει από 55 λεπτά μέχρι μία ώρα και 45 λεπτά για να αποβιβαστείς στο νησί, αν επιλέξεις ιπτάμενο δελφίνι ή φέρι μπόουτ, αντιστοίχως.

Κατά τον Όμηρο και τον Πλίνιο, το Αγκίστρι είχε την ονομασία «Κεκρυφάλεια», που σημαίνει «στολισμένη κεφαλή». Παρομοίωση διόλου τυχαία, αν αναλογιστείς ότι αυτή η σταλιά γης είναι δασοσκέπαστη σε ποσοστό 80%.

Ένας σχεδόν ανέγγιχτος παράδεισος.

Έχει αξία ως επισκέπτης να τριγυρίσεις στους οικισμούς του. Οι χάρες τους δεν είναι εμφανείς, όμως με μια μικρή περιπλάνηση, όπως αυτή που προτείνει η εκπομπή, θα σου αποκαλυφθούν.

A 4

Η Σκάλα με τα αβαθή νερά προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές, ώστε τα παιδιά να τσαλαβουτούν ξέγνοιαστα. Η Σκληρή, η οποία ουσιαστικά είναι συνέχεια της Σκάλας, έχει σπίτια και καταλύματα σκαρφαλωμένα στα βράχια, πάνω από τη θάλασσα. Το Μεγαλοχώρι έχει γωνιές που υποδηλώνουν την αλλοτινή αρχοντιά του, ενώ το Μετόχι, που βλέπει τα πράγματα «αφ’ υψηλού» θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα και για διαφορετικούς λόγους. Στενά δρομάκια που μετατρέπονται σε αυλές σπιτιών τις οποίες διασχίζεις, φροντισμένα σπίτια, αρκετά πετρόκτιστα και άπλετη θέα σε εύρος τουλάχιστον 180 μοιρών.

Η ενδοχώρα του νησιού καλυμμένη από θαλερό δάσος. Και κάπου εκεί, σαν κρυμμένα στα δέντρα, τα Λιμενάρια με το μικρό επίνειό τους, τη Μάρεζα.

A 2

Θα βουτάς σε «λαχταριστά» νερά και θα χαλαρώνεις σε ιδιαίτερες παραλίες. Εκείνες των οικισμών του βόρειου τμήματος είναι οργανωμένες, υπάρχουν όμως κι άλλες, που προσφέρουν απλώς τα θέλγητρά τους. Όπως για παράδειγμα η Χαλικιάδα. Έχει πλάτη μια μικρή ορθοπλαγιά και πήρε την ονομασία της από τα ευμεγέθη, σμιλευμένα από τα στοιχεία της φύσης, βότσαλα.

Στην Απόνησο, με την άγρια ομορφιά του βραχώδους τοπίου, θα κάνεις βουτιές και -αν επιθυμείς- θαλάσσια σπορ, ενώ παράλληλα θα απολαύσεις ένα μεγάλης διάρκειας ηλιοβασίλεμα.

Έπειτα από όλα αυτά, θα κατανοήσεις γιατί αποδόθηκε στο νησί η ονομασία «Αγκίστρι», καθώς η προφορική παράδοση θέλει το φυσικό κάλλος να γοήτευε τους ταξιδιώτες, πολλούς από τους οποίους «αγκίστρωνε» και έμεναν -ίσως και για πάντα- στο Αγκίστρι.

A 3

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς.

Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά.

Παραγωγή: View Studio.