ΕΡΤ1 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ραπεντώσα και αστικοί αγρότες» 21.11.2017

ΕΡΤ1 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ραπεντώσα και αστικοί αγρότες» 21.11.2017

(Β΄ ΚΥΚΛΟΣ)

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Με τον Χρήστο Ιερείδη

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, στις 14:40

«Ραπεντώσα και αστικοί αγρότες» 

Ρ 4 Η Αττική είναι γεμάτη μικρούς επίγειους παράδεισους. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο έχει σημεία, ακόμα και τώρα ανέγγιχτα. Μέρη στα οποία δεν θα εντοπίσεις ανθρώπινο αποτύπωμα.

Και τέτοια υπάρχουν πολλά. Κάποια σε μικρή απόσταση από τα σπίτια μας.

Στα ανατολικά της Αττικής για παράδειγμα μόλις 10 χλμ από το κέντρο της Νέας Μάκρης η φύση, αν και σημαδεμένη από καταστροφικές πυρκαγιές προηγούμενων ετών, έχει και προσφέρει «δώρα» στους κατοίκους αυτής της πόλης.

Το περπάτημα στη ομώνυμη ρεματιά του δημόσιου δάσους Ραπεντώσας, στην βορειοανατολική απόληξη του πεντελικού όρους, είναι μια αποκάλυψη.

Ρ 2

Εγείρει αισθήσεις και συναισθήματα, προκαλεί ευφορία στον περιπατητή και τον κάνει να νιώθει ευτυχισμένος που βρίσκεται σε ένα μέρος συγκινητικής φυσικής ομορφιάς.

Η διάσχιση της ρεματιάς είναι μια μοναδική εμπειρία. Από την άνοιξη και έπειτα η φύση εκεί γιορτάζει. Το περπάτημα μέσα στο ρέμα, με το πεντακάθαρο νερό να σου δροσίζει τα πόδια σε κάθε βήμα θα σε κάνει να θυμηθείς στιγμές όταν ήσουν παιδί και πλατσούριζες με την πρώτη ευκαιρία.

Και τριγύρω μια οργιώδης βλάστηση να δημιουργεί φυσική σκιά και δροσιά κάνοντας την ανάβαση του ρέματος απολαυστική.

Ρ 3

Στο τέρμα της διαδρομής η φύση έχει φυλάξει το καλύτερο για έκπληξη. Ένα μικρό «Πανταβρέχει». Κι αν κάποιοι ταξιδεύουν ως την πανέμορφη Ευρυτανία για να δουν από κοντά το φυσικό σχηματισμό του βράχου με τα τρεχούμενα νερά να κυλούν αδιάκοπα από ψηλά σαν να βρέχει πάντα, η Αττική δεν έχει να ζηλέψει  κάτι αφού στα περίπου 40 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας έχει το δικό της «Πανταβρέχει».

Λίγο πριν τη ρεματιά αξίζει, είτε πριν είτε μετά, μια στάση στην κοιλάδα Ντάρδιζα. Τέσσερις φίλοι προσφέρουν την ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης να έχουν το δικό τους μποστάνι, το περιβόλι τους. Να καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα, ζαρζαβατικά και μυρωδικά, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο τη σχέση τους με τη γη και να «βγάζουν» τον αγρότη που έχουν μέσα τους σε ένα αγρόκτημα που ταυτόχρονα είναι και η χαρά του παιδιού.

Ρ 1

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς.

Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά.

Παραγωγή: View Studio.