ΕΡΤ1 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Βουλιαγμένη» 05.08.2017

ΕΡΤ1 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Βουλιαγμένη» 05.08.2017

(Β΄ ΚΥΚΛΟΣ)

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Με τον Χρήστο Ιερείδη

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 5 Αυγούστου 2017, στις 14:45

«Βουλιαγμένη»

01 (1)

Αν το παραλιακό μέτωπό της λειτουργεί σαν μαγνήτης, η Βουλιαγμένη έχει δύο μικρούς «παράδεισους»: έναν φυσικό εξώστη που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μόλις 22 χλμ. από την Αθήνα και να νομίζεις ότι είσαι σε κάποιο νησί του Αιγαίου, αλλά και μια υδάτινη αγκαλιά ικανή να σε χαλαρώνει και να σε κρατά ζεστό ακόμα και το χειμώνα.

Το δάσος της Φασκομηλιάς, όπως λέγεται το ύψωμα πάνω από το προάστιο της Αθήνας, είναι μια δασική έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων, 70 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με Μεσογειακή βλάστηση -έως πρόσφατα οι φασκομηλιές κυριαρχούσαν, αλλά διάφοροι ασυνείδητοι τείνουν να μετατρέψουν το φυτό σε είδος υπό εξαφάνιση-, με καθαρούς και βατούς δασικούς χωματόδρομους, καθιστικά σε διάφορα σημεία με φυσική σκιά για να αφήνεις το βλέμμα να «χάνεται» και το μυαλό να ταξιδεύει. Αν βρεθείς νωρίς το πρωί με ησυχία, μπορεί να «πέσεις» πάνω σε πέρδικες -απογόνους εκείνων που είχαν αφήσει κάποτε κυνηγοί για να εκπαιδεύουν τα κυνηγόσκυλά τους-, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν και έχουν μετατρέψει το λόφο σε σπίτι τους.

02 (1)

Η τοποθεσία προσφέρεται για απόδραση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ανεξαρτήτως εποχής.

Το ίδιο ισχύει και για τη λίμνη της Βουλιαγμένης. Με σταθερή θερμοκρασία νερού στους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου, με φροντισμένο και οργανωμένο περιβάλλοντα χώρο, προσφέρεται για ανακουφιστικές βουτιές, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

03 (1)

Το τοπίο είναι μοναδικό. Πριν από περίπου 2.000 χρόνια, ήταν ένα σπήλαιο εδώ. Η σημερινή μορφή της λίμνης διαμορφώθηκε έπειτα από πτώση της οροφής του σπηλαίου, η οποία διαβρώθηκε από την υψηλή θερμοκρασία του νερού που έτρεχε στο εσωτερικό του.

Αν επιλέξεις τη βόλτα αυτή, συνδυάζοντας περπάτημα, αγνάντεμα και κολύμπι στα με θεραπευτικές ιδιότητες νερά της λίμνης, θα έχεις προσφέρει στον εαυτό σου ένα δώρο ευεξίας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σπίτι σου. Με δύο λέξεις, εντός Αττικής.

04

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς.

Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά.

Παραγωγή: View Studio.