ΕΡΤ1 – «Europe» 02.02.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 02.02.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Τα επόμενα βήματα Αθήνας και Σκοπίων μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, με πρώτο σημαντικό σταθμό την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, οι διεργασίες για την ένταξη των χωρών των Δ.Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γενικότερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή που απορρέουν από τη Συμφωνία, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe»  που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στις 13:30.

Ο οδικός χάρτης μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπει μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές, ώστε η Συμφωνία να καταστεί ενεργή και ουσιαστικά,  τόσο από τις δύο χώρες όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Το πιο σημαντικό  βήμα για την ενεργοποίηση της Συμφωνίας είναι  η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο NATO, ώστε να μπορέσει η Συμμαχία να αποστείλει την πρόσκληση για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας, της οποίας θα έχει προηγηθεί, βέβαια, η πλήρης ενεργοποίηση των αλλαγών που επιφέρει η Συμφωνία στο Σύνταγμα της χώρας.

Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να σημάνει την αρχή μιας νέας περιόδου ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια; Τι κερδίζει η Ελλάδα μετά την κύρωση της Συμφωνίας; Αναβαθμίζεται και πόσο ο ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή; Αλλάζουν  και με ποιο τρόπο οι συσχετισμοί; Αποτελεί η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο επίλυσης και άλλων διαφορών στην περιοχή; Πώς θα επηρεάσουν τα νέα δεδομένα την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια και γιατί αντιτίθεται η Ρωσία;

 Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Δυτικά Βαλκάνια και Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς θα προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ένωση τόσο με τη γειτονική χώρα όσο και με τα υπόλοιπα κράτη των Δ. Βαλκανίων; Ποιος ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας στο γενικότερο πλαίσιο των Δ.Βαλκανίων; Πώς θα επηρεάσουν τα νέα δεδομένα την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια και ποια η στάση της Ρωσίας;

 –  Απασχόληση, επενδύσεις και επιχειρηματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι είπε για τα θέματα αυτά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν που βρέθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Η Ευρώπη στην παλάμη του χεριού σας. Θέλετε να ξέρετε τι έχει κάνει η Ευρώπη για σας, να συμμετέχετε στις ευρωπαϊκές εκλογές, να διαμορφώσετε μια εργαλειοθήκη ανάλογη των αναγκών σας; Δείτε το Citizens’ App!

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα, είναι ο προϊστάμενος Στρατηγικής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς, ο ευρωβουλευτής από το ΠΟΤΑΜΙ Μίλτος Κύρκος, καθώς και οι καθηγητές Κώστας Μποτόπουλος και  Γιάννης Αρμακόλας.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.