ΕΡΤ1 – «Europe» 02.03.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 02.03.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Το κρίσιμο σταυροδρόμι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εκλογές του Μαΐου, οι διαφορετικές αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης που θα αντιπαρατεθούν και το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στις 13:30.

Στα 62 χρόνια της λειτουργίας του και έπειτα από πολλές κρίσεις, το ευρωπαϊκό εγχείρημα εξελίχθηκε σε κάτι μοναδικό, διασφαλίζοντας  την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία στην Γηραιά Ήπειρο. Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για την Ευρώπη, τη συγκρότηση  και το μέλλον της. Η ακροδεξιά εκδοχή, η οποία στοχεύει στην κατεδάφιση του ευρωπαϊκού συστήματος  και στην επιστροφή στο εθνικό κράτος και από την άλλη πλευρά  η αντίληψη και οι δυνάμεις που βλέπουν το Ευρωπαϊκό σύστημα ως τη μόνη δυνατότητα διαφύλαξης της σταθερότητας και δημοκρατίας στην Ευρώπη αλλά και της διαχείρισης της παγκοσμιοποίησης και των προκλήσεών της.

Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί που θα αναμετρηθούν  και θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης, λιγότερο από 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές; Υπάρχει έδαφος για προοδευτικές συμμαχίες πανευρωπαϊκά; Πώς η «κοινωνική» Ευρώπη μεταλλάχτηκε σε «φιλελεύθερη»; Πώς αλλάζουν τις ισορροπίες η 4η Βιομηχανική επανάσταση και οι μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις σε τομείς όπως η ανισότητα, το παραγωγικό μοντέλο, ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην πολιτική και ατομική ζωή; Η συμμετοχή στις εκλογές και το γεωπολιτικό πεδίο;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

  Σοσιαλδημοκρατία ο μεγάλος ασθενής  της Ευρώπης. Γιατί δεν είναι πια «ελκυστικοί» οι σοσιαλιστές πανευρωπαϊκά; Οι αιτίες της κρίσης και η ιδεολογική υποχώρηση. Σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για μια Ευρώπη που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών εστιάζει το μανιφέστο των Σοσιαλιστών στο πρόσφατο συνέδριό τους στη Μαδρίτη.

-Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς προχωρούν οι διεργασίες για τη συγκρότηση ισχυρού μπλοκ προοδευτικών πολιτών, που θα αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Το 4ο οικονομικό φόρουμ στους Δελφούς. Περισσότερες από 500 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζητούν τα πιο σημαντικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο καθηγητής ιστορίας του ΕΚΠΑ Αντώνης Λιάκος, η καθηγήτρια στο τμήμα διεθνών ευρωπαϊκών και περιφερειακών σπουδών της Παντείου  Ζέφη Δημαδάκα, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ  Μενέλαος Γκίβαλος και ο διευθυντής του Γραφείου της GUE στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γιώργος Καρατσιουμπάνης.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.