ΕΡΤ1- «Europe» 03.02.2018

ΕΡΤ1- «Europe» 03.02.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, στις 13:30

Εύα-Μπούρα-2-1

Το μέλλον των  ευρωτουρκικών σχέσεων, η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης– Τουρκίας  και η σύνδεση με το προσφυγικό ζήτημα είναι το βασικό θέμα της εκπομπής  «Europe» με την Εύα Μπούρα, που μεταδίδεται το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 13:30 από την ΕΡΤ1.

Μία από τις κομβικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η πιθανολογούμενη διεύρυνση της Ένωσης τα επόμενα χρόνια, κάτι που αποτελεί και προτεραιότητα της Βουλγαρικής προεδρίας, θέτει σε ένα βαθμό ως αντικείμενο προβληματισμού την πορεία της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ποια είναι η κυρίαρχη άποψη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς αναμένεται να εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τον Απρίλιο όπου τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με την υποψηφιότητα της Τουρκίας; Θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η Άγκυρα; Τι ρόλο θα παίξουν οι ανησυχίες των Βρυξελλών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα αλλά και οι κατά καιρούς αντι – ευρωπαϊκές κορώνες του Ερντογάν; Είναι εφικτό το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον δεν εφαρμόζονται οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Η αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης. Ποια τα οφέλη και για τις δύο πλευρές  και πώς θα λειτουργήσει την ώρα που η  Άγκυρα επιμένει να κρατάει κλειστά τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία, αεροπλάνα και προϊόντα;

-Πώς συνδέεται  η πορεία των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης–Τουρκίας με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση; Η συμφωνία επανεισδοχής, οι σχέσεις με την Ελλάδα, τα ανοιχτά μέτωπα στα ανατολικά της Τουρκίας  και ο παράγοντας Κύπρος.

Το  Πρόγραμμα Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο ευρωβουλευτής του κόμματος «Το Ποτάμι» Μίλτος Κύρκος, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, και ο καθηγητής Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

Παρεμβαίνουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ) και Τάκης Χατζηγεωργίου  (ΑΚΕΛ).

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου, Νάντια Κούσουλα.