ΕΡΤ1- «Europe» 03.03.2018

ΕΡΤ1- «Europe» 03.03.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, στις 13:30

Εύα-Μπούρα-2-1

Οι Ιταλικές βουλευτικές εκλογές, η σημασία τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» με την Εύα Μπούρα, που μεταδίδεται το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 και ώρα 13:30 από την ΕΡΤ1. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια η  Ιταλία κυβερνάται από έναν κεντροαριστερό συνασπισμό (με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς)  με πολλά όμως προβλήματα να παραμένουν άλυτα. Την ίδια ώρα η Ιταλία έχει αναλογικά το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, ενώ η  οικονομία της αναπτύσσεται με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η  προεκλογική  περίοδος χαρακτηρίστηκε από έντονη πολιτική αντιπαράθεση όπου κυριάρχησε η πόλωση και τα λαϊκιστικά επιχειρήματα, ενώ ο νέος εκλογικός νόμος επιβραβεύει τις συμμαχίες κομμάτων.

Ποια είναι τα δεδομένα την παραμονή των εκλογών;  Θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση ή θα ξεκινήσει μια νέα εποχή πολιτικής αβεβαιότητας για τη χώρα που έχει γνωρίσει 64 κυβερνήσεις από την κήρυξη της Ιταλικής Δημοκρατίας το 1946; Ο παράγοντας Μπερλουσκόνι, οι συμμαχίες, οι δημοσκοπήσεις και τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση. Τι ρόλο θα παίξει στην επιλογή των ψηφοφόρων η μεταναστευτική κρίση;

 Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

 Πώς θα επηρεάσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αποτέλεσμα της Κυριακής; Μπορεί να προκληθεί νέος γύρος οικονομικής αστάθειας στην Ευρωζώνη; Εάν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αποτελούν την επόμενη ιταλική κυβέρνηση αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στο σχέδιο διεύρυνσης της Ένωσης ιδίως στη μετά Brexit εποχή;

– Η Ευρώπη απέναντι στον λαϊκισμό. Πώς ερμηνεύεται η άνοδος ακροδεξιών και λαϊκίστικων κομμάτων; Γιατί οι ψηφοφόροι μεταπηδούν με μεγάλη ευκολία από το ένα κόμμα στο άλλο; Γιατί τα αντισυστημικά κόμματα έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια, από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία έως την Εναλλακτική για τη Γερμανία;

Το βλέμμα της Ευρώπης και στη Γερμανία. Η κρίσιμη ψηφοφορία του SPD που θα εγκρίνει ή όχι τη συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

 Την πολιτική πλατφόρμα του για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Μεγάλη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζει ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Θετικός στην τελωνειακή ένωση των δύο πλευρών.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, οι καθηγητές Κώστας Μποτόπουλος και  Φιλίππα Χατζησταύρου, καθώς και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δεληολάνης.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου  – Νάντια Κούσουλα.