ΕΡΤ1 – «Europe» 06.07.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 06.07.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τις ευρωεκλογές, η «σκιά» του Brexit,  και ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe», που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, στις 13:30.

Σαράντα ημέρες μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και με τους 28 ηγέτες να επιλέγουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα αξιώματα της Ένωσης έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Ειδικότερα, στον τομέα της οικονομίας η διεθνής κατάσταση εμφανίζεται πιο δύσκολη από ό,τι την τελευταία πενταετία.  Εκτός από τις εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις θα πρέπει να ξεπεραστούν οι συνέπειες του Brexit, το Ιταλικό χρέος, ο κίνδυνος για εμπορικό πόλεμο, η μεγάλη ανεργία, ενώ και η κλιματική αλλαγή έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα που απαιτεί κατάλληλες προσαρμογές που θα μπορούσαν να συνδεθούν με υψηλά κοινωνικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κόστη.

Τι σηματοδοτεί η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Έχουν ξεπεραστεί εντελώς οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης δέκα χρόνια μετά; Γιατί κάποιοι μιλούν για πιθανή νέα κρίση το προσεχές διάστημα; Πόσο σημαντικός είναι ο κίνδυνος για την ευρωζώνη από το χρέος της Ιταλίας; Ποιες θα είναι τελικά οι συνέπειες του Brexit; Οδεύει προς αποκλιμάκωση ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ή τα χειρότερα έρχονται; Θα προχωρήσουν και πόσο οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη; Ποιος ο ρόλος της Γαλλίας και πώς θα λειτουργήσουν οι νέες συμμαχίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις θέσεις κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι δείχνει η επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν και της Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί που θα καθορίσουν το μέλλον της Ένωσης.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, είναι οι καθηγητές: Χαράλαμπος Γκότσης (καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιά), Ναπολέων Μαραβέγιας (καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Παναγιώτης Πετράκης (καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών) και Δημήτρης Χαραλάμπης (καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.