ΕΡΤ1 – «Europe» 07.12.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 07.12.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη πενταετία καθώς και το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στις 13:30.

Με μια σειρά σοβαρών προκλήσεων θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ανέλαβε από την 1η Δεκεμβρίου τα καθήκοντά της. Μεταναστευτική κρίση, κλιματική αλλαγή, Brexit, εμπορικές εντάσεις προερχόμενες από τον απρόβλεπτο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αύξηση του ευρωσκεπτικιστικού αισθήματος σε ορισμένες χώρες, συνθέτουν ένα δισεπίλυτο σταυρόλεξο για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τους ευρωπαίους επιτρόπους. Μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών η νέα Κομισιόν; Σε ποιους άξονες θα κινηθεί; Πώς θα αντιμετωπίσει το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής; Μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι θα κάνει στον τομέα της οικονομίας;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

 Μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Θα γίνει πράξη η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και ο επιμερισμός των βαρών στις ευρωπαϊκές χώρες; Πόσο εφικτές είναι οι προτάσεις της  Γερμανίας  για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου; Τι επιδιώκει η Αθήνα ενόψει του διαλόγου για αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου;

– Εμπόριο και νέες τεχνολογίες. Τα δύο σημαντικά χαρτοφυλάκια έχουν αναλάβει αντίστοιχα οι ευρωβουλευτές  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) και Εύα Καϊλή (ΚΙΝΑΛ) που μίλησαν στην κάμερα της εκπομπής.

– Η ταινία «Υπάρχει θεός: το όνομά της είναι Πετρούνια» της Teona Mitevska κέρδισε το Κινηματογραφικό βραβείο LUX 2019.

Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο καθηγητής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, καθώς και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη.