ΕΡΤ1 – «Europe» 08.07.2017

ΕΡΤ1 – «Europe» 08.07.2017

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, στις 13:30

Εύα-Μπούρα-2-1

Οι νέες συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την επικράτηση των φιλο- ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στις δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού, σε μια σειρά από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις (Γαλλία, Αυστρία Ολλανδία) και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να παραμείνει σταθερό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και μεταδίδεται αυτό το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017 και ώρα 13:30 από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα με αποκορύφωμα την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία δείχνουν την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών προς την ενωμένη Ευρώπη και την σαφή αποστροφή τους προς τις δυνάμεις εκείνες που αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξή της.

Μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα για την Ευρώπη; Πόσο εφικτό είναι οι «27» να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μέτωπο παρά την οικονομική και προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, το επερχόμενο Brexit  και την  εθνικιστική πολιτική Τραμπ; Ποια βήματα πρέπει να γίνουν ώστε μετά τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου να συσπειρωθούν οι Ευρωπαίοι εκτός από τον οικονομικό  τομέα,  στην άμυνα και στην ασφάλεια αλλά και να επιτύχουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Θα λειτουργήσει ο γαλλογερμανικός άξονας ως νέα ατμομηχανή της  Ευρώπης;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς συνδέονται οι συζητήσεις για την ενταξιακή πορεία με τις συνταγματικές αλλαγές που σχεδιάζει η Άγκυρα; Ποια η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

-Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τα επόμενα βήματα, οι επιδιώξεις και οι δυσκολίες.

-Αφιέρωμα στη Σιμόν Βέιλ την πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες. Πως συνέβαλε στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Καλεσμένοι στο στούντιο στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Κύρτσος (ΝΔ), Εύα Καϊλή (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ), Νίκος Χουντής (ΛΑΕ), καθώς και ο Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ).

Έρευνα– παρουσίαση: Εύα Μπούρα

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη