ΕΡΤ1 – «Europe» 09.03.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 09.03.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 9 Μαρτίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς στις εκλογές του Μαΐου, η διαμόρφωση των συσχετισμών που θα καθορίσουν το μέλλον της Ένωσης και οι τρόποι αντιμετώπισης ακραίων και λαϊκίστικων φωνών που ζητούν τη διάλυση της ενωμένης Ευρώπης, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 στις 13:30.

Στις 26 Μαΐου διεξάγονται κατά πολλούς οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μετωπική σύγκρουση των δυνάμεων που πιστεύουν σ’ αυτήν, με τον λαϊκισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικισμό που σκοπεύουν στην πλήρη αποδόμησή της. Η διαφαινόμενη ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων έχει πυκνώσει τον διεθνή δημόσιο διάλογο με τα  φιλοευρωπαϊκά κόμματα να αναζητούν τρόπους αντίδρασης.

Πόσο κινδυνεύουν οι σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες από τους λαϊκιστές; Ποιες αιτίες εκτρέφουν το λαϊκισμό πανευρωπαϊκά αλλά και σε κάθε κράτος-μέλος; Πόσο συμβάλλει η οικονομική καχεξία; Σε τι ποσοστό το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην εκμετάλλευση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος; Κατά πόσο η μετατόπιση της ατζέντας της ευρύτερης Αριστεράς και των φιλελεύθερων από τα ζητήματα της εργασίας, της ισότητας και του κοινωνικού κράτους στα αιτήματα των ποικίλων μειονοτήτων για αναγνώριση της διαφορετικότητάς τους (identity politics), ωφέλησε τελικά τη νέα λαϊκιστική Δεξιά τύπου Τραμπ;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Τα συμπεράσματα από το 4ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς. Οι παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές εξελίξεις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις και όλα τα σημαντικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Μιλούν αποκλειστικά στο «Europe», η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκάμπιελ και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

-Ημέρα της Γυναίκας και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στρέφει την προσοχή του στις γυναίκες στην πολιτική, επισημαίνοντας την τεράστια συνεισφορά τους σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ενισχύοντας την παρουσία τους σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.

-Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, είναι ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Μπουγδάνης, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου και ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle Γιάννης Παπαδημητρίου.  

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.