ΕΡΤ1 – «Europe» 12.01.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 12.01.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Το μέλλον του δυτικού κόσμου για το 2019, με μια σειρά κρίσιμων θεμάτων (παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις, μεταναστευτική κρίση, κλιματική αλλαγή κ.λπ.) να είναι ανοιχτά και με μεγάλο στοίχημα τις πολύ κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου, η οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που μετασχηματίζει επιχειρήσεις, την κοινωνία και την πολιτική, καθώς και η αποτίμηση της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 στις 13:30.

Το 2018 έφυγε, αφήνοντας ανοικτά θέματα για το 2019. Τη χρονιά που πέρασε, κανένα παγκόσμιο ζήτημα δεν λύθηκε αλλά προστέθηκαν καινούργια.  Η συμφωνία για το Βrexit εκκρεμεί, η άνοδος της ακροδεξιάς, ο μεγαλύτερος ίσως κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει ευρωεκλογών, οι κάλπες σε μια σειρά χώρες-μέλη της Ένωσης (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, ενδεχομένως και Ισπανία) μέσα στο 2019 μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ούτε σε κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση υπήρξε πρόοδος το 2018. Οι επιζήμιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η επιλογή μονοπωλίου των ΗΠΑ, η άνοδος της Κίνας και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων σε άλλα μέρη δημιουργούν νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ευημερία και ασφάλεια. Την ίδια ώρα, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση μετασχηματίζει τα οικονομικά συστήματα με πολλούς τρόπους, ο φυσικός τόπος σμικρύνεται από ένα νέο ψηφιακό και οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να προσαρμοσθούν και να δώσουν απαντήσεις σε όλες αυτές τις αλλαγές.

Σ’ αυτή τη θυελλώδη εποχή, η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει τη σταθερότητα και την ελπίδα που τόσο χρειάζεται ο πλανήτης; Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση το μεγάλο όπλο σε όλη αυτή την «Παγκόσμια αναταραχή»; Σε ποιες προτεραιότητες πρέπει να επικεντρωθούν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της χρονιάς που μπήκε;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Η οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είκοσι χρόνια μετά την καθιέρωση του ευρώ, λειτούργησε η νομισματική ένωση; Τι πήγε λάθος; Είναι θετικός ή αρνητικός ο απολογισμός αυτής της εικοσαετίας; Πώς συμβάλλει η απόφαση για κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό; Θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια για τη σύγκληση των μελών; Θα προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα;

– Η αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα.  

– Συνεχίζεται το πολιτικό  θρίλερ στη Βρετανία με φόντο τη συμφωνία για το Brexit, καθώς την προσεχή Τρίτη θα διεξαχθεί στο Βρετανικό Κοινοβούλιο η ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, μόλις το 18 % θεωρεί σωστό το σχέδιο της Τερέζα Μέι.

Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κώστας Τσουτσοπλίδης.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.