ΕΡΤ1 – «Europe» 14.12.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 14.12.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Η σημασία του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία στην πορεία προς το Brexit, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα νέα δεδομένα στη Γερμανία μετά την αλλαγή ηγεσίας στο SPD και η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 στις 13:30.

Το 2016 η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενωμένη Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν 3,5 χρόνια μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, πολλά και δύσκολα  ζητήματα εξακολουθούν να αναζητούν τη λύση τους, ενώ το «φάντασμα» του Brexit  άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς όχι μόνο στην οικονομία της Βρετανίας, αλλά και διεθνώς. Η μεγάλη νίκη των συντηρητικών στις εκλογές της Πέμπτης ανοίγει τον δρόμο στον Μπόρις Τζόνσον για να ολοκληρώσει το Brexit, όπως έχει δεσμευτεί για τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

 Η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής. Ξεκάθαρη θέση στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, για τις τουρκικές προκλήσεις έστειλε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Γερμανία. Οι ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό και τα σενάρια της επόμενης ημέρας μετά την επικράτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και της βουλευτού  Σάσκια Έσκεν στην ηγεσία του SPD.

– H ταινία «Υπάρχει θεός: το όνομά της είναι Πετρούνια» της Teona Mitevska κέρδισε το Κινηματογραφικό βραβείο LUX 2019.

– Όλα τα θέματα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντώνης Τριφύλλης.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη.