ΕΡΤ1 – «Europe» 15.02.2020

ΕΡΤ1 – «Europe» 15.02.2020

«EUROPE»
Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, στις 13:30

Eva Boura

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας μετά το «διαζύγιο» της 31ης Ιανουαρίου, οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς που θα διέπει τις δύο πλευρές, καθώς και τα ανοιχτά ζητήματα για την Ένωση το 2020, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 στις 13:30.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των «28» είναι πλέον παρελθόν. Το Brexit είναι πραγματικότητα και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί πλέον -τυπικά ακόμα αλλά σύντομα και ουσιαστικά- μία τρίτη χώρα. Η συμφωνία αποχώρησης δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όμως τα δύσκολα φαίνεται πως τώρα ξεκινάνε. Η έξοδος της Βρετανίας σηματοδοτεί την έναρξη της μεταβατικής περιόδου μέχρι το τέλος του 2020, κατά την οποία θα πρέπει να καθοριστεί η μελλοντική σχέση. Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Σκοτίας με τις αιτήσεις για νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

Ποιες αλλαγές φέρνει το  Brexit τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη Βρετανία; Ποια τα σενάρια της μελλοντικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο; Ποιες οι «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών; Πώς θα εξελιχθεί το διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο πλευρές; Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί; Οι επιπτώσεις αλλά και οι ευκαιρίες  για την Ελλάδα. Ποιες οι προοπτικές για τις τράπεζες και τη ναυτιλία;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Μπορεί το  2020 να σηματοδοτήσει μια νέα ελπιδοφόρα αρχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση;  Είναι ικανή η νέα ηγεσία της Ένωσης να προωθήσει τις κατάλληλες πολιτικές; Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί που θα καθορίσουν το μέλλον της; Θα προχωρήσουν και πόσο οι αλλαγές στην ευρωζώνη; Ποιες οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και το μέλλον της ευρωζώνης με φόντο το Brexit; Μπορεί να λειτουργήσει το ευρώ ως γεωστρατηγικό όπλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Κλιματική αλλαγή και «πράσινη» οικονομία, προϋπολογισμός, προσφυγικό, κοινωνικό κράτος και νέες τεχνολογίες, τα μεγάλα αγκάθια.

Ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, μιλά για όλα αυτά τα ζητήματα  αποκλειστικά στο «Europe».

Η θέση της Ελλάδας στη νέα δεκαετία. Μπορούμε να αντικρίζουμε με αισιοδοξία τα χρόνια που έρχονται. Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων.

Όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, είναι οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΝΔ), Έλενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ), Εύα Καϊλή (ΚΙΝΑΛ) και Χρυσούλα Ζαχαροπούλου («La Republique en Marche» – Γαλλία).

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη.