ΕΡΤ1 – «Europe» 15.12.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 15.12.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Η  τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο, μια πόλη σύμβολο της ειρήνης, οι ασύμμετρες απειλές, η επόμενη μέρα στη Γαλλία των «κίτρινων γιλέκων», το αβέβαιο μέλλον της συμφωνίας για το Βrexit και η κρίσιμη σύνοδος κορυφής για το μέλλον της ευρωζώνης, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ε.Κ που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 στις 13:30.

Οργή αλλά όχι υποταγή και φόβος  είναι το μήνυμα  που εξέπεμψε  σύσσωμη  η Ευρώπη, τα θεμέλια της Ευρώπης δεν κλονίζονται με σφαίρες, ούτε από ασύμμετρες απειλές ούτε από εγκληματίες  κοινού ποινικού δίκαιου που ριζοσπαστικοποιούνται στις φυλακές, όπως ο δράστης της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Στρασβούργου με 3 νεκρούς και 13 τραυματίες.

Πολλά τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν για τα κίνητρα του δράστη της  τρομοκρατικής επίθεσης. Η επόμενη μέρα της επίθεσης, οι πολίτικες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ισλαμική τρομοκρατία και η  κοινωνία των δικαιωμάτων.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το μέλλον της ευρωζώνης.

-Τι θα γίνει με την μετεξέλιξη του ESM, τη δημιουργία προϋπολογισμού της ευρωζώνης  την τραπεζική ένωση  και την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Γιατί ο «άξονας του βορρά» βάζει φρένο στις μεταρρυθμίσεις;

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλά στην κάμερα της εκπομπής για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και πως επηρεάζεται η κοινή γνώμη από το θέμα με τα fake news.

Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά αποκλειστικά στο «Europe» για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις με την Τουρκία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταναστευτική κρίση. Μπορεί η  Ευρώπη να βρει επιτέλους λύση στο πρόβλημα; Τα δύο μπλοκ που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη-μέλη και οι κρίσιμες ευρωεκλογές. Τι θα υπερισχύσει τελικά; Ο ανθρωπισμός ή η ξενοφοβία;

Όλα τα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακόμα, τον Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σέντσοφ τίμησε το Ε.Κ. με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης του Ε.Κ.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, που ταξίδεψε ως το Στρασβούργο είναι οι ευρωβουλευτές Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ), Μίλτος Κύρκος (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ), Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα)  και Νότης Μαριάς (ανεξάρτητος).

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.