ΕΡΤ1 – «Europe» 16.02.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 16.02.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, οι πιθανές επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια, η θέση και οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης για την έγκαιρη αντίδραση στις φυσικές καταστροφές είναι τα βασικό θέμα της εκπομπής  «EUROPE» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο και θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 στις 13:30.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που είναι ο βασικός λόγος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έσπασαν κάθε ρεκόρ τη περασμένη χρονιά. Την ίδια ώρα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη δέχτηκαν  τις επιπτώσεις των κλιματικών καταστροφών με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού να είναι από τις χειρότερες και μεγαλύτερες στην ιστορία. H Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή έδωσε ελπίδες όπως η απόφαση Τραμπ  για αποχώρηση των ΗΠΑ δυσχεραίνει την κατάσταση.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Η αναβάθμιση του μηχανισμού προστασίας, το  rescEU, το οποίο ψηφίστηκε από την ολομέλεια αυτές τις μέρες και αποτελεί πλέον πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ταυτόχρονα μια έκφραση ευρωπαϊκής  αλληλεγγύης  ανάμεσα στις χώρες της Ένωσης.

Πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής; Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης; Ποιους στόχους βάζουν Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το 2030;  Είναι η μάχη για το κλίμα η μάχη του αιώνα όπως υποστηρίζουν πολλοί; Πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν  παγκόσμιες συγκρούσεις για τρόφιμα λόγω κλιματικής αλλαγής στο μέλλον; Η πράσινη οικονομία μπορεί να είναι η λύση; Τι ισχύει για την περιοχή της Μεσογείου; Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην Ελλάδα;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

–  Ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (ReskEU) είναι εδώ. To E.K. έδωσε το «πράσινο φως» στην ευρωπαϊκή απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης μιλά στην εκπομπή για τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα του ReskEU.

 Ευρωεκλογές με φόντο το προσφυγικό. Πώς θα επηρεάσει την πολιτική ατζέντα  η διαχείριση και η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης; Τα δύο μπλοκ που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη-μέλη και οι κρίσιμες ευρωεκλογές.

Η απειλή μια νέας ύφεσης για στην Ευρωζώνη.Τα μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά  οικονομικά προβλήματα της Ε.Ε. και  οι επιπτώσεις στις εκλογές.

Όλα τα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της εκπομπής που ταξίδεψε ως το Στρασβούργο είναι ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Δημήτρης Παπαδημούλης (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) και οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Νίκος Ανδρουλάκης (Κίνημα Αλλαγής) και Γιώργος Γραμματικάκης (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ).

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.