ΕΡΤ1 – «Europe» 16.03.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 16.03.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου, η κατανομή των πολιτικών δυνάμεων στο νέο Ευρωκοινοβούλιο με τη διαφαινόμενη αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών, εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων και οι μεγάλες προκλήσεις για την Ένωση μέχρι το 2025, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE», που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 στις 13:30.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου, αν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να οδηγήσουν σε μια νέα ευρωβουλή, που θα υπάρχει σαφώς μια καθαρή ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία για το λαϊκό κόμμα, τους σοσιαλιστές, φιλευθέρους, πράσινους και τους προς το παρόν ανεξάρτητους του Μακρόν, οι οποίοι θα έχουν 450 από τις 705  έδρες, αν πραγματοποιηθεί το Brexit.

Aπό την άλλη πλευρά όμως, ο εφιάλτης των κατεστημένων δυνάμεων είναι η άνοδος των τριών ομάδων των ευρωσκεπτικιστών -αν και οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν συνιστούν απειλή- αν συμφωνούσαν όμως μεταξύ τους και αθροίζονταν θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοκ. Το πολιτικό όμως πρόβλημα που αποτυπώνεται, είναι η άνοδος της ακροδεξιάς.

Πόσο πιθανό είναι να επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις; Πώς αντιδρούν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απέναντι στην απειλή  της ακροδεξιάς; Υπάρχει έδαφος για συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων; Μπορεί η συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας να αλλάξει τα δεδομένα; Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να γυρίσει η Ευρώπη στις σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας της; Γιατί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κλειδί για τις μετεκλογικές πολιτικές ισορροπίες θα είναι η επίδοση της «Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών» με ηγέτη τον Γκι Φερχόφσταντ;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Brexit. Αναζητείται συμβιβασμός λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Brexit χωρίς συμφωνία ή παράταση του άρθρου 50; Τις επιπτώσεις στους πολίτες ενός Brexit χωρίς συμφωνία προσπαθεί να περιορίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

– Λιγότερες από 80 ημέρες έμειναν μέχρι τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου. Πώς προχωράει η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Αυτή τη φορά ψηφίζω», που στοχεύει στην αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές; Ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μιλά αποκλειστικά στην εκπομπή.

– Εκδήλωση στη μνήμη του Γρήγορη Λαμπράκη, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

– Όλα τα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, που ταξίδεψε μέχρι το Στρασβούργο, είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) και οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Νίκος Ανδρουλάκης (Κίνημα Αλλαγής) και Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ).

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.