ΕΡΤ1 – «Europe» 16.09.2017

ΕΡΤ1 – «Europe» 16.09.2017

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, στις 13:20

Εύα-Μπούρα-2-1

Η κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την ετήσια ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μεταδίδεται αυτό το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 13:20 από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Τους πρώτους μήνες του 2017 η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Τρομοκρατία, προσφυγικό, λιτότητα, ανεργία, επερχόμενο Brexit, ρατσιστικά και ξενοφοβικά κινήματα, ένταση των σχέσεων με τη Ρωσία διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα μέσα στους κόλπους της Ένωσης που αναζητεί  νέα ταυτότητα και προσανατολισμό.

Κάλεσμα για μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ζήτησε την επέκταση της Ευρωζώνης και της ζώνης Σέγκεν, βάζοντας φρένο στα σενάρια των πολλών ταχυτήτων.

Μπορούν οι εξαγγελίες Γιούνκερ να αποτελέσουν τη βάση για μια καλύτερη Ευρώπη και πιο «φιλική» προς τους πολίτες  και ταυτόχρονα έναν χάρτη πορείας της Ένωσης ώς το 2025;

Εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, απασχόληση και ανάπτυξη,  μετανάστευση, αμυντική, ψηφιακή και νομισματική ένωση, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες, τα σημεία αιχμής.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

–  Θα λειτουργήσει και προς ποια κατεύθυνση ο Γαλλο–γερμανικός άξονας; Μπορεί μετά τις γερμανικές εκλογές να ανοίξει ένα νέο ενοποιητικό κεφάλαιο στους τομείς της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, τη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και στην κοινωνική Ευρώπη; Υπάρχει η δυνατότητα και η επιθυμία για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με απώτερο στόχο κοινή άμυνα και κοινό υπουργείο Οικονομικών;

– Το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας με φόντο τη συνεχή οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα τους τρόπους μείωσης των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.

– Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας με φόντο την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση. Μπορεί το 2018 να αποτελέσει χρονιά ορόσημο και αφετηρία θετικών εξελίξεων στην οικονομία;

Ο Επίτροπος για θέματα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλούν αποκλειστικά στο «Europe».

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, είναι οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.), Νίκος Ανδρουλάκης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Κώστας Παπαδάκης  (ΚΚΕ), Μίλτος Κύρκος (Το Ποτάμι), καθώς και οι δημοσιογράφοι Πέτρος Ευθυμίου και Γιάννης Παπαδημητρίου.

Έρευνα– παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη.