ΕΡΤ1 – «Europe» 16.11.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 16.11.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Η δύσκολη, όπως εξελίσσεται, πορεία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παλινωδίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, ο παράγοντας πρόωρες εκλογές και οι συνέπειες ενός άτακτου Brexit,  καθώς και η αποτίμηση της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής  «EUROPE» που  θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στις 13:30.

Μετά από μια σειρά από παρατάσεις στην πορεία του Brexit, η Βρετανία παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Ωστόσο οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου ίσως δώσουν λύση, με τον Μπόρις Τζόνσον να ελπίζει σε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης και να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που οδήγησε τη χώρα εκτός Ε.Ε.  Την ίδια ώρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πρόεδρος της Κομισιόν μέχρι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιτύχει τον διορισμό της δικής της ομάδας Επιτρόπων.

Ποια τα σενάρια που διαμορφώνονται ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα της 12ης Δεκεμβρίου; Πόσο πιθανό είναι να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα; Ποια η στάση των Εργατικών; Πόσο έτοιμη είναι η Βρετανία για την έξοδο από την Ε.Ε. στον τομέα του Εμπορίου; Πώς βλέπουν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

–  Βrexit  και Ελλάδα.  Οι επιπτώσεις για τη χώρα και την οικονομία, η προετοιμασία και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Μπορεί η πρόκληση του Brexit να μεταβληθεί σε ευκαιρία;

–  Η αποτίμηση της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου. Ποιες οι προοπτικές για τη χώρα από τις 16 συμφωνίες  Ελλάδας – Κίνας; Πόσο αναβαθμίζεται το λιμάνι του Πειραιά; Ο ρόλος της Ελλάδας στις σχέσεις Κίνας – Ε.Ε.

Καλεσμένοι της εκπομπής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι καθηγητές Γιώργος Παγουλάτος και Παναγιώτης Πετράκης και ο αρθρογράφος και πρώην στέλεχος της Ε.Ε. Αντώνης Τριφύλλης.

– Ακόμη, Ευρωπαϊκή Ένωση και Περιφέρεια. Ποιες οι πολιτικές της Ένωσης για τη συνοχή των περιφερειών; Ποιος ο ρόλος των περιφερειών στο μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής; Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός καλεσμένος της εκπομπής.

Έρευνα–παρουσίαση: Εύα Μπούρα

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης

Διεύθυνση παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη