ΕΡΤ1- «Europe» 17.02.2018

ΕΡΤ1- «Europe» 17.02.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018, στις 13:30

Εύα-Μπούρα-2-1

Η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δυτικά Βαλκάνια, ο στόχος για την ένταξη στην Ένωση τα επόμενα χρόνια, καθώς και η προσπάθεια για μια σταθερή και ενωμένη Ευρώπη είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» με την Εύα Μπούρα, που μεταδίδεται το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 13:30 από την ΕΡΤ1. 

Το 2018 μπορεί να θεωρηθεί ως χρονιά ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μια σειρά θεμάτων είναι ανοιχτά και ανάλογα με την έκβασή τους θα κρίνουν το μέλλον της Ένωσης με το θέμα της διεύρυνσης να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν εξήγγειλε μια νέα στρατηγική για τις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, Σερβία, Αλβανία, Σκόπια, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο) με στόχο την ένταξη των κρατών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα ώς το 2025.

Δεκαπέντε χρόνια από την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης», η οποία, επί ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δρομολογούσε την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, η βουλγαρική προεδρία επιχειρεί και πάλι μία επανεκκίνηση του ζητήματος. Τον προσεχή Μάιο θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής για το θέμα, ενώ ήδη ο  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισκέπτεται την περιοχή.

Πώς θα προχωρήσει το θέμα της ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων; Ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν; Τι νέο κομίζει η στρατηγική της Κομισιόν; Οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας ξεχωριστά, οι  αντιδράσεις  και οι προοπτικές.  Τι λέει η Αθήνα; Ποιο ρόλο παίζει η εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ;  Είναι προετοιμασμένη η Ένωση να δεχτεί νέα μέλη; Η οικονομική διπλωματία εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η αποστολή του, το έργο και ο ρόλος της Ελλάδας στον παλαιότερο ευρωπαϊκό πολιτικό οργανισμό. Ο πρέσβης (μόνιμος αντιπρόσωπος) της Ελλάδας στο Στρασβούργο Στέλιος Περράκης, μιλά αποκλειστικά στην εκπομπή.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος, ο ευρωβουλευτής του κόμματος «Το Ποτάμι» Μίλτος Κύρκος, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Νίκος Τζιφάκης και ο καθηγητής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Μελάς.  

-Τέλος, το σκάνδαλο με τα πειράματα μερίδας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε ανθρώπους και ζώα. Τι θέση παίρνουν η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Παρέμβαση της ευρωομάδας της Αριστεράς.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου  – Νάντια Κούσουλα.