ΕΡΤ1-«Europe» 17.06.2017

ΕΡΤ1-«Europe» 17.06.2017

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 17 Ιουνίου 2017, στις 13:30

Εύα-Μπούρα-2-1

Οι ευρωατλαντικές σχέσεις, με αφορμή και την απόφαση Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα, το μέλλον της Ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, καθώς και οι επιπτώσεις της αυξανόμενης τρομοκρατίας στις δυτικές δημοκρατίες είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και μεταδίδεται το Σάββατο  17 Ιουνίου 2017 και ώρα 13:30 από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Το ρήγμα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης που σηματοδότησαν οι τελευταίες δηλώσεις Μέρκελ για την ανάγκη «οι Ευρωπαίοι να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας», προστέθηκε  σε μια σειρά γενικότερων ανατροπών στα δεδομένα που ίσχυαν ως τώρα στη διεθνή σκηνή και παράλληλα δημιουργεί την ευκαιρία να συσπειρωθούν οι Ευρωπαίοι εκτός από τον οικονομικό  τομέα, αλλά και στην άμυνα και στην ασφάλεια.

Γιατί υπάρχει κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης; Διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση του Brexit, κλιματική αλλαγή, εμπόριο, βίζα είναι μεμονωμένα «αγκάθια» ή αποτελούν σημεία μιας γενικότερης αντιπαράθεσης; Πόσο μπορεί να επηρεάσει η εκλογή Μακρόν και η πρόθεση για αναθέρμανση του άξονα  ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο στο να ισχυροποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Οι αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έχουν  φουντώσει τις συζητήσεις  για τη δημιουργία κοινής άμυνας. Πώς μπορεί η Ένωση να ενισχύσει την προστασία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών; Πώς θα προχωρήσει η συνεργασία με το ΝΑΤΟ; Τι είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, πως θα λειτουργεί και πόσο καθοριστική είναι η σημασία της Ευρωπαϊκής συνεργασίας  στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας;

-Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Έλμαρ Μπροκ μιλάει αποκλειστικά στην εκπομπή.

-Το πρόγραμμα Erasmus έκλεισε 30 χρόνια. Σπουδές, κατάρτιση, απόκτηση εμπειρίας τα μεγάλα πλεονεκτήματα για τους νέους της Ευρώπης. Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια μπόρεσαν να σπουδάσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό.

Καλεσμένοι στο στούντιο στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), και  Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ).

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη