ΕΡΤ1 – «Europe» 19.05.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 19.05.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δυτικά Βαλκάνια, η ενταξιακή διαδικασία και ο ρόλος της Ελλάδας, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» με την Εύα Μπούρα, που μεταδίδεται το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 και ώρα 13:30 από την ΕΡΤ1.

Δεκαπέντε χρόνια από την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης», η οποία, επί ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δρομολογούσε την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί και πάλι να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις βαλκανικές χώρες σε μια κρίσιμη περίοδο παγκοσμίως, που στιγματίζεται από την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ αλλά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πριν από λίγο καιρό η Κομισιόν αποκάλυψε τη νέα στρατηγική της για την περιοχή, με στόχο να κάνει μέλη κάποιες χώρες έως το 2025, με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο να φαντάζουν αυτή τη στιγμή ως πιο πιθανές προς ένταξη χώρες.  Την ίδια ώρα, κάποιες βαλκανικές χώρες «αλληθωρίζουν» προς τη Μόσχα, ενώ αρκετά μέλη της Ένωσης έχουν μεγάλες επιφυλάξεις για περαιτέρω διεύρυνση πριν λυθούν βασικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα προχωρήσει και πώς το θέμα της ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων; Ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν; Οι ιδιαιτερότητες κάθε μίας χώρας ξεχωριστά, οι  αντιδράσεις  και οι προοπτικές.  Είναι προετοιμασμένη η Ένωση να δεχτεί νέα μέλη; Ποιος ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή; Ανησυχούν και πόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα δυτικά Βαλκάνια; Η οικονομική διπλωματία εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής;

Ακόμα, τρέχουν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Πόσο κοντά είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ; Τι έδειξε η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ; Τα «αγκάθια» και τα επόμενα βήματα.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής Κώστας Δουζίνας, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Νίκος Τζιφάκης.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Οξύνεται και πάλι επικίνδυνα μετά τα γεγονότα στη Συρία. Η  πιο ευάλωτη ομάδα προσφύγων και μεταναστών, τα αθώα θύματα του πολέμου στο επίκεντρο, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 32.039 παιδιά έφθασαν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία το 2017. Από αυτά, το 46% ήταν ασυνόδευτα ή παιδιά τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Πώς μπορούν να προστατευτούν τα ασυνόδευτα παιδιά; Πόσο σοβαρό είναι πανευρωπαϊκά το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων (trafficking); Πόσο ευσταθούν καταγγελίες για τιμολογήσεις παιδιών έως 14.000 ευρώ;

Εύα-Μπούρα-2-1

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου, Νάντια Κούσουλα.