ΕΡΤ1 – «Europe» 20.07.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 20.07.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Η νέα εποχή της Ευρωπαϊκή Ένωσης με την εκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν και οι μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ε.Κ. και θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, στις 13:30.

Έπειτα από διαβουλεύσεις και έντονο παρασκήνιο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέλαβε αυτή τη θέση. Στην ομιλία της στο Ε.Κ. υποσχέθηκε μια «ενωμένη και ισχυρή» Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε την ανάγκη για μια Ευρώπη που θα προσπαθήσει να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα για τους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στα σημαντικά ζητήματα που θα κυριαρχήσουν την επομένη πενταετία όπως η κλιματική αλλαγή, η ενίσχυση της οικονομίας με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το μεταναστευτικό και η ψηφιακή πολιτική. Παράλληλα, υποσχέθηκε πως θα δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Τι σηματοδοτεί η εκλογή  της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν;  Ποια τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί; Ποιες οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες  για την επόμενη πενταετία; Πώς διαμορφώνονται οι συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα λειτουργήσει ο Γαλλογερμανικός άξονας; Θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία. Μέτρα – αντίποινα για την προκλητική στάση της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια η επίδραση των κυρώσεων στην πολιτική της Άγκυρας; Αρκούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις να ανατρέψουν τη στρατηγική της γειτονικής χώρας; Ποιες οι επιδιώξεις της Τουρκίας και ποια τα επόμενα βήματα Ερντογάν;

– Μια Ελληνίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν. Η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου μιλά αποκλειστικά στο «Europe».

-Όλα τα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της εκπομπής που ταξίδεψε ως το Στρασβούργο είναι οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Πέτρος Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΚΙΝΑΛ) και Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ).

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.