ΕΡΤ1 – «Europe» 21.04.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 21.04.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 21 Απριλίου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αντιδράσεις που υπάρχουν και οι δυσκολίες και τα ανοιχτά ζητήματα που δημιουργούνται στους κόλπους της Ένωσης στη μετά Brexit εποχή είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE» με την Εύα Μπούρα, που ταξίδεψε στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της ολομέλειας του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου και μεταδίδεται το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 και ώρα 13:30 από την ΕΡΤ1.

Το όραμα του Μακρόν για τη συνολική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αναδιαμόρφωση της ευρωζώνης με κοινό προϋπολογισμό, άμυνα, προσφυγικό, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κοινωνική πολιτική, νέα ψηφιακή εποχή  κ.λ.π.)  έχουν προκαλέσει μεγάλες  συζητήσεις με τις 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης να εμφανίζονται διχασμένες στο ζήτημα των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων. Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία πριν από λίγο καιρό αναμένεται να ενισχύσει τον Γαλλογερμανικό άξονα και να προωθήσει τα σχέδια για ριζικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα, την ώρα που οι διαδικασίες για την αποχώρηση της Βρετανίας προχωρούν με κατάληξη τον Μάρτιο του 2019, δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο. Την ίδια ώρα πάντως, σε κοινή ανακοίνωσή τους πριν από λίγες ημέρες η Ολλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Σουηδία (οι δύο τελευταίες δεν είναι μέλη της ευρωζώνης) ζητούν η μεταρρύθμιση να περιοριστεί στην τραπεζική ένωση, στην ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και στον σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά να αναβληθούν για αργότερα οι πιο «φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις.

Σημαντικός παράγοντας ακόμη είναι το πρόσφατο αποτέλεσμα στην Ιταλία που δημιουργεί νέο προβληματισμό στις Βρυξέλλες, καθώς σε μία από τις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα κυριάρχησαν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα, ενώ και στην Ουγγαρία επανεξελέγη ο εθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν.

Θα προχωρήσουν και πώς οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι έτοιμη η Ένωση για μια νέα συνθήκη, όπως αυτή της Λισαβόνας που έδωσε στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο νέες αρμοδιότητες;  Πόσο πιθανή είναι η εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ευρωζώνης;  Μπορεί να προχωρήσει το ευρωπαϊκό σχέδιο του Εμμανουέλ Μακρόν χωρίς τη συμμετοχή της Ρώμης, της τρίτης ευρωπαϊκής οικονομίας; Πώς τα παραδοσιακά και φιλοευρωπαϊκά κόμματα μπορούν να αντιπαρατεθούν με τις ακραίες απόψεις; Τι σημαίνει για την Ευρώπη η επανεκλογή του εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία; Έχουν σχέδιο οι Βρυξέλλες για τη μετά Brexit εποχή;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε τα εξής θέματα:

-Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στη Συρία. Η ώρα της διπλωματίας και η απειλή νέων βομβαρδισμών. Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ασταθές και αβέβαιο γεωστρατηγικό τοπίο.

-Το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο Στρασβούργο. Τι  έδειξε η συζήτηση  στο Ε.Κ.; Τι λέει η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών;  Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας  με φόντο την προκλητικότητα και την επικίνδυνη ρητορική της Άγκυρας και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά την απόφαση Ερντογάν για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου.

-Ευρωτουρκικές σχέσεις. Άλλαξαν μετά τη σύνοδο της Βάρνας; Πώς συνδέονται με τις εξελίξεις στη Συρία, την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και τη συμφωνία επανεισδοχής;

– Ποια θέματα απασχόλησαν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ), Μαρία Σπυράκη  (ΝΔ), Νίκος Ανδρουλάκης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Μίλτος Κύρκος (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ), Δημήτρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) και Νότης Μαριάς (ανεξάρτητος).

Εύα-Μπούρα-2-1

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου, Νάντια Κούσουλα.