ΕΡΤ1 – «Europe» 21.09.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 21.09.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στις 10:15

Eva Boura

Η κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέσσερις μήνες μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, και η νέα δομή της επομένης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής  «EUROPE» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 στις 10:15 το πρωί.

Μπορεί οι ευρωεκλογές του Μαΐου να δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα με νέους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ένωση το 2018 και τους πρώτους μήνες του 2019, σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να ισχύουν.

Το χωρίς τέλος θέμα του Brexit με τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία, το προσφυγικό που το τελευταίο διάστημα «ξαναφουντώνει», το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με αφορμή και τις φωτιές στον Αμαζόνιο, η τεχνολογία και η δημογραφία που μεταβάλλουν άρδην τις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής των πολιτών, η σταθεροποίηση στο πολιτικό σκηνικό ρατσιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, η ανεργία των νέων, οικονομία και ανάπτυξη αφήνουν μια σειρά από σοβαρά θέματα ανοιχτά.

Την ίδια ώρα, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν επιχειρεί με την κατανομή των χαρτοφυλακίων και τη δημιουργία της νέας Επιτροπής να τα αντιμετωπίσει.

Πώς θα κινηθεί η νέα Κομισιόν; Ποια η πολιτική σημασία των χαρτοφυλακίων; Πώς διαμορφώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση του 2025; Θα είναι καλύτερη ή όχι; Μπορούν οι Βρυξέλλες να πείσουν τους πολίτες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ακόμα να συμβάλλει στην ευημερία αλλά και την προστασία τους; Μπορούν οι σημερινοί ηγέτες να συνεχίσουν τα οράματα των «πατέρων της ευρωπαϊκής ιδέας»; Τι σημαίνει η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Πόσο αναγκαία είναι σήμερα μία πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας; Ποια τα νέα δεδομένα υπό το φως των γεωπολιτικών προκλήσεων με την όλο και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο;

Ισότητα γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολιτικές και οι δράσεις της Ένωσης για τη βελτίωση της ισότητας των δύο φύλων και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο του Στρασβούργου, οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΝΔ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΚΙΝΑΛ) και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος  (ΚΚΕ).

Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα κυβέρνηση και η νέα ηγεσία της Ένωσης. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή. Ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται; Ποιες δεσμεύσεις είναι απαραίτητες; Θα αλλάξει και πόσο η καθημερινότητα των πολιτών;

Μιλούν αποκλειστικά στην εκπομπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η γεωγραφία του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ομάδες, οι επικεφαλής, οι συσχετισμοί, οι προτεραιότητες.

Όλα τα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.