ΕΡΤ1 – «Europe» 21.12.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 21.12.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Η απονομή  του φετινού Βραβείου Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  στον Ιλχάμ  Τότι, έναν φυλακισμένο οικονομολόγο που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων στην Κίνα είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και θα μεταδοθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 στις 13:30 από την ΕΡΤ1.

Ο Ιλχάμ Τότι πρώην καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου καταδικάστηκε από την Κινεζική Δικαιοσύνη το 2014 σε ισόβια κάθειρξη για «αυτονομιστική δράση». Η δίκη του προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες κυβερνήσεων και οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Η βράβευση γίνεται, ενώ ο Ιλχαμ Τότι βρίσκεται ακόμα στη φυλακή με τη σύζυγό του να παραλαμβάνει το βραβείο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διά στόματος του προέδρου του, Νταβίντ Σασόλι, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για το έργο του και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Το Βραβείο Ζαχάροφ απονέμεται κάθε χρόνο από το 1988 και αποτελεί πλέον τη βασική πτυχή της διπλωματικής δράσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι νικητές, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν στην προσωπική τους ζωή, είναι άνθρωποι που υπερασπίζονται με τη ζωή και τις πράξεις τους την ελευθερία της σκέψης  και την ελευθερία της έκφρασης.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Η Ευρώπη θα είναι κλιματικά ουδέτερη ώς το 2050. Το φιλόδοξο στοίχημα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

-Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλά αποκλειστικά στο «Europe».

-Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος μιλά στην κάμερα της εκπομπής για το θέμα της «πράσινης» χρηματοδότησης και του μετασχηματισμού της οικονομίας, μία από τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και, όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, είναι οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη (Ν.Δ.), Δημήτρης Παπαδάκης (ΔΗΣΥ) και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Κώστας Τσουτσοπλίδης.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη.