ΕΡΤ1 – «Europe» 22.06.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 22.06.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Οι νέες πολιτικές ισορροπίες μετά τις ευρωεκλογές, η σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το σταυρόλεξο της εκλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προκλήσεις της Άγκυρας, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 στις 13:30.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου με την πτώση του Λαϊκού Κόμματος (αν και παραμένει το πρώτο σε δύναμη κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και των Σοσιαλιστών και την ταυτόχρονη άνοδο των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, δημιούργησαν νέα δεδομένα, καθώς για πρώτη φορά το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Ευρωβουλή. Μείζον ζήτημα και μεγάλο αγκάθι, η επιλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς πρόθεση των «28» είναι να μην «εγκλωβιστούν» -όπως το 2014- στη διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα για την ανάδειξη Βέμπερ σε πρόεδρο της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι μπαίνουν η προεδρία της Ευρωβουλής και η θέση του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όλα αυτά, εν αναμονή της ορκωμοσίας των μελών του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρώτη ολομέλεια 2 – 4 Ιουλίου.

Πώς διαμορφώνεται το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές; Τι έδειξε η Σύνοδος Κορυφής; Ποιος ο ρόλος του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών; Τι θα κάνει το Βερολίνο; Ποια ονόματα ακούγονται για την προεδρία της Κομισιόν και τα υπόλοιπα αξιώματα της Ένωσης; Πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις μετά τις νέες συμμαχίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία. Ηχηρή απάντηση των «28» στην Τουρκία. Ποια τα επόμενα βήματα των «28» σε περίπτωση που συνεχίσει τις προκλητικές κινήσεις η Άγκυρα;

Ευρωπαϊκή Ένωση και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιος ο ρόλος δήμων και Περιφερειών στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Στο στούντιο της εκπομπής, ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, είναι ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων της Παντείου Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.