ΕΡΤ1 – «Europe» 23.11.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 23.11.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Οι παγκόσμιες διαδηλώσεις και η αναταραχή που έχει ξεσηκωθεί από τις αρχές του έτους σε πολλές γωνιές του πλανήτη με  κυρίαρχα ζητήματα τη  ανισότητα, τη κλιματική αλλαγή, τη διαφθορά και τον αυταρχισμό είναι το βασικό θέμα της εκπομπής  «EUROPE» που  θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 στις 13:30.

Μπορεί τους τελευταίους μήνες τα όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ να έχουν στρέψει πάνω στην πόλη τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη, από τη Χιλή μέχρι την Καταλονία και από τη Βολιβία μέχρι την Αϊτή, συγκλονίζονται από αιματηρές διαδηλώσεις. Το έλλειμμα δημοκρατίας σε κάποιες περιπτώσεις ή οι κοινωνικές διεκδικήσεις σε κάποιες άλλες έχουν οδηγήσει μεγάλα πλήθη κόσμου σε όλο τον κόσμο να έχουν βγει στο δρόμο. Την ίδια ώρα πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις πρώτες κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Ποια τα αίτια αυτής της γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής; Γιατί οι διαμαρτυρίες καταλήγουν σε βίαιες διαδηλώσεις με σοβαρά επεισόδια; Τι ρόλο παίζουν στην οργάνωση των διαδηλώσεων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο; Ποιες οι ομοιότητες με τις παγκόσμιες διαδηλώσεις που συντάραξαν τον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του 80;

Καλεσμένοι της εκπομπής η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, οι πρώην ευρωβουλευτές Άννυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ) και Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και ο καθηγητής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Μελάς.

Ακόμη, Ευρωπαϊκή Ένωση και Περιφέρεια. Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης καλεσμένος της εκπομπής.  Πώς μπορεί να γίνει το λιμάνι του Πειραιά το σημαντικότερο της Ευρώπης; Ποιες οι προοπτικές για τον Πειραιά και την τοπική κοινωνία από την στρατηγική σχέση με την Κίνα;

Επίσης, όλα τα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Έρευνα–παρουσίαση: Εύα Μπούρα

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης

Διεύθυνση παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη