ΕΡΤ1- «Europe» 24.03.2018

ΕΡΤ1- «Europe» 24.03.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, στις 13:30

Εύα-Μπούρα-2-1

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, η αποτίμηση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ενόψει της  συνάντησης υψηλού επιπέδου στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» με την Εύα Μπούρα που μεταδίδεται το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 και ώρα 13:30 από την ΕΡΤ1. 

Οι σχέσεις ανάμεσα  σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Άγκυρα βρίσκονται ίσως στο χειρότερο σημείο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει ζητήσει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι καθημερινές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιθετική συμπεριφορά και οι προκλήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο έχουν φέρει τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε οριακό σημείο.Την ίδια ώρα η Τουρκία είναι ο πέμπτος σημαντικότερος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εμπορεύσιμες συναλλαγές αλλά και κρίσιμος παράγοντας στη συμφωνία για τη μεταναστευτική κρίση. Όλα αυτά θα τεθούν στην σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης– Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.

Ποια είναι η κυρίαρχη άποψη για την Τουρκία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μπορεί να «ξαναδέσει» με το ευρωπαϊκό πλαίσιο; Τι περιμένουμε από το Βάρνα; Θα ισχύσουν οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Βρυξέλλες ως προς τον τερματισμό της επιθετικής συμπεριφοράς και των προκλήσεων από την Τουρκία άλλα και για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών και την έμπρακτη σχέση καλής γειτονίας;  Υπάρχει θέμα αλλαγής στάσης της Τουρκίας στη προσφυγική κρίση;

 Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό.  Πόσο πιθανό είναι  να υπάρξει λύση; Τι έδειξαν οι επαφές Κοτζιά με την ηγεσία  της γειτονικής χώρας; Πώς επηρεάζει η  πιθανολογούμενη διεύρυνση της ένωσης τα επόμενα χρόνια με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την πορεία της Τουρκίας;

Η συνάντηση «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη». Πως βλέπουν οι  προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων για την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2019.

Το Erasmus+, ένα από τα πιο εμβληματικά και τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέκτησε πριν από λίγες ημέρες την ηλεκτρονική έκδοση. Ο ευρωβουλευτής από το ΠΟΤΑΜΙ Γιώργος Γραμματικάκης μιλά αποκλειστικά στην εκπομπή και δίνει όλες τις λεπτομέρειες.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, ο πρόεδρος  επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κώστας Δουζίνας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παναγιώτης Τσάκωνας.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου  – Νάντια Κούσουλα.