ΕΡΤ1 – «Europe» 26.10.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 26.10.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Το παζλ των πολλών και δυσεπίλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση (κατάσταση στη Συρία, προσφυγικό–μεταναστευτικό, τουρκική προκλητικότητα, Brexit, πορεία ένταξης Δ.Βαλκανίων),  οι στόχοι και οι προσδοκίες της νέας Κομισιόν για την επόμενη πενταετία αλλά και ο απολογισμός της προεδρίας Γιούνκερ  είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 στις 13:30.

Η νέα εποχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν συμπίπτει με μια σειρά από «καυτά» προβλήματα. Η κατάσταση στη Συρία, το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, το θέμα του Brexit, η πορεία ένταξης των Δ.Βαλκανίων, ο νέος προϋπολογισμός της Ένωσης, η κλιματική αλλαγή δημιουργούν ένα δύσκολο σταυρόλεξο για τις Βρυξέλλες που καλούνται να δώσουν λύσεις.

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την ηγεσία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν;  Ποια τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί;  Ποιες οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες  για την επόμενη πενταετία;  Πώς διαμορφώνονται οι συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα λειτουργήσει  ο Γαλλογερμανικός  άξονας; Θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία.  Πώς διαμορφώνονται με φόντο την κατάσταση στη Συρία και την συνεχιζόμενη τακτική της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ; Αρκούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις να ανατρέψουν τη στρατηγική της γειτονικής χώρας; Ποιες οι επιδιώξεις της Τουρκίας  και ποια τα επόμενα βήματα Ερντογάν;

Brexit. Οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις παλινωδίες του Λονδίνου και το ενδεχόμενο της «ευέλικτης» παράτασης.

-Διεύρυνση Δυτικών Βαλκανίων. Το γαλλικό Βέτο για Β.Μακεδονία και Αλβανία και τα επόμενα βήματα.

– Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και ευρωβουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρης Παπαδημούλης απαντούν στις ερωτήσεις  του «Europe».

Επίσης, όλα τα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της εκπομπής που ταξίδεψε ως το Στρασβούργο  είναι οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη (ΝΔ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΚΙΝΑΛ), Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ) και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (ΑΚΕΛ).

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη.