ΕΡΤ1 – «Europe» 30.03.2019

ΕΡΤ1 – «Europe» 30.03.2019

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, στις 13:30

Eva Boura

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου σε μια Ευρώπη που φαίνεται ότι αλλάζει, τα ανοιχτά ζητήματα  που θα πρέπει να επιλύσουν οι Βρυξέλλες και  οι τρόποι αντιμετώπισης ακραίων και λαϊκίστικων φωνών που ζητούν τη διάλυση της ενωμένης Ευρώπης, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στις 13:30.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναμφισβήτητα «το σχέδιο που δικαιώθηκε από την Ιστορία», καθώς οι πολίτες των 28 χωρών-μελών απολαμβάνουν τα τελευταία 63 χρόνια ειρήνη, ευημερία (με 8 φορές υψηλότερο επίπεδο ζωής), ενώ ταυτόχρονα η Ε.Ε. έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο παίκτη ήπιας ισχύος, προστατεύοντας τις μειονότητες, την αγορά εργασίας, τα δωρεάν συστήματα Υγείας και Εκπαίδευσης.  Ωστόσο, την ίδια ώρα αυξάνονται εκείνες οι φωνές που επιδιώκουν την αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την περιχαράκωση κάθε κράτους στα στενά του σύνορα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στους κόλπους της Ένωσης λιγότερο από 60 ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου; Μπορεί η Ε.Ε. να αντισταθεί σ’ αυτούς που έχουν στην ατζέντα τους την καταστροφή της Ευρώπης και «προσπαθούν με την παραπληροφόρηση να κλονίσουν την πορεία προς τις εκλογές; Μπορούν οι Βρυξέλλες να διορθώσουν τις ατέλειες της Ένωσης σε πολιτικό και οικονομικό πεδίο και να χαράξουν μια καλύτερη πορεία για τους πολίτες; Μήπως ήρθε η ώρα η Ευρώπη να περάσει στα χέρια της νέας γενιάς;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Brexit. Σε αχαρτογράφητα νερά η Βρετανία. Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις; Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι; Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα; Για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα μιλάει στο «Europe» από το Λονδίνο, o λέκτορας Δημοσιογραφίας Μιχάλης Κοσμίδης.

– Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες o φιλόσοφος, ακτιβιστής και παραγωγός Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, στο πλαίσιο της καμπάνιας του «Looking for Europe» υπέρ της Ε.Ε. Μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και στο «Europe», τονίζοντας -μεταξύ άλλων- πως η συγκεκριμένη  παράσταση αποτελεί πρόσκληση σε κινητοποίηση προς όλους τους υπερασπιστές της δημοκρατίας. «Υπάρχει ακόμη καιρός να ανακαλέσουμε την ευρωπαϊκή κληρονομιά και να απομακρύνουμε τους δαίμονες του ολοκληρωτισμού, του πολέμου και της φτώχειας. Και αυτό μπορεί να φέρει στο προσκήνιο τις ευρωπαϊκές αξίες».

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, ο προϊστάμενος Στρατηγικής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμάκας και ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.