ΕΡΤ1- «Europe» 31.03.2018

ΕΡΤ1- «Europe» 31.03.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, στις 13:30

Εύα-Μπούρα-2-1

 

Η αποτίμηση της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οι απαιτήσεις Ερντογάν και τα ακανθώδη ζητήματα για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς και οι προκλήσεις της Άγκυρας εναντίον δύο χωρών της ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» με την Εύα Μπούρα που μεταδίδεται το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 και ώρα 13:30 από την ΕΡΤ1. 

Το 2017 οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας επιδεινώθηκαν σε όλα τα επίπεδα με ευθύνη κυρίως της  Άγκυρας, τόσο με τις επιθέσεις Ερντογάν ενάντια σε χώρες μέλη αλλά και συνολικά στην ένωση, όσο και λόγω της διολίσθησης της Τουρκίας σε βαθύτερες μορφές αυταρχικής διακυβέρνησης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. να έχει πάει πίσω με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να έχει ζητήσει πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα ωστόσο οι Βρυξέλλες επιθυμούν να υπάρχει ανοιχτός διάλογος με την Άγκυρα ώστε να μην διαρραγούν εντελώς οι σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο.

Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά τη Βάρνα; Τι σημαίνει η δήλωση Ερντογάν πως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός του στόχος; Μπορεί να «ξαναδέσει» με το ευρωπαϊκό πλαίσιο; Θα σταματήσει  η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Κύπρο; Υπάρχει θέμα αλλαγής στάσης της στη προσφυγική κρίση; Θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Μαρτίου 2016; Τι ρόλο θα παίξει στη μελλοντική συμπεριφορά της Τουρκίας η συνάντηση Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Απριλίου;

 Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Πόσο πιθανό είναι  να υπάρξει λύση; Τι έδειξε η τριμερής συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς  στη Βιέννη;

-Μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Στόχος της επιτροπής η ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας της με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για την ένταξη και την κοινωνική συνοχή των μεταναστών. Μιλούν στην κάμερα της εκπομπής οι επίτροποι Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος  και  διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Οι πολιτικές που σχεδιάζει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του φαινομένου των fake news και της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο ευρωβουλευτής  της  ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο καθηγητής  Διεθνούς δικαίου στο Πάντειο  Άγγελος Συρίγος.

Παρεμβαίνουν ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης και ο καθηγητής Διεθνών σχέσεων Κώστας Υφαντής.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου  – Νάντια Κούσουλα.