ΕΡΤ1: «Η χορωδία του Χαρίτωνα» – Μία ταινία-ωδή στις χαρές και στους...

ΕΡΤ1: «Η χορωδία του Χαρίτωνα» – Μία ταινία-ωδή στις χαρές και στους χυμούς της ζωής 18.10.2019

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Η χορωδία του Χαρίτωνα»

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, στις 22:00

Κωμωδία, παραγωγής 2005.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης.

Σενάριο: Γρηγόρης Καραντινάκης, Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Βάκης.

Μουσική: Νίκος Πλατύραχος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Καβουκίδης.

Σκηνογραφία: Αντώνης Χαλκιάς.

Ενδυματολόγος: Εύα Νάθενα.

Ηχοληψία: Μαρίνος Αθανασόπουλος.

Παίζουν: Γιώργος Χωραφάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Ακύλλας Καραζήσης, Δημήτρης Πιατάς, Βασίλης Κολοβός, Υβόννη Μαλτέζου, Ανθή Ανδρεοπούλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Χρήστος Στέργιογλου, Φώτης Θωμαΐδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Σπύρος Σταυρινίδης, Θανάσης Θεολόγης, Αλέξανδρος Γιάννου, Στέφανος Καραντινάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Μαίρη Σαουσοπούλου, Γιώργος Γεωγλερής, Αργύρης Αγγέλου, Γρηγόρης Καραντινάκης, Αγγελική Γκιργκινούδη, Μαρίνα Πολυμέρη, Τιτίκα Σαριγκούλη, Δημήτρης Ποντίκας, Αλέκος Μάνδυλας, Νίκος Ζωιόπουλος, Νεκτάριος Παπαλεξίου, Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου, Ειρήνη Βογιατζή, Νίκος Ντάλας.

Διάρκεια: 111΄

Υπόθεση: Άνοιξη του ’68. Μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να συγκλονίζεται από το γαλλικό Μάη, αλλά στην Ελλάδα το καθεστώς των συνταγματαρχών έχει εδραιωθεί για τα καλά. Στη στρατοκρατούμενη Ελλάδα, λοιπόν, μια μικρή επαρχιακή πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό. Όλοι ζουν στο ρυθμό του Ετήσιου Διαγωνισμού Χορωδιών της περιοχής που εδώ και 50 χρόνια αποτελεί το επίκεντρο της ζωής στην πόλη.

Ο χαρισματικός γυμνασιάρχης Χαρίτων (Γιώργος Χωραφάς) καθοδηγεί με τον δικό του μαγικό τρόπο τη σχολική χορωδία. Ενώ όλη η πόλη ετοιμάζεται για τη μουσική Ολυμπιάδα της, φτάνει ένας νέος φιλόδοξος στρατιωτικός διοικητής, ο ταγματάρχης Δημητρίου (Ακύλλας Καραζήσης) για να επαναφέρει στην «τάξη και την ασφάλεια» τους κατοίκους.

Ο ερχομός του στην πόλη σηματοδοτεί την έναρξη μιας αλυσίδας γεγονότων τόσο δραματικών όσο και διασκεδαστικών, καθώς αναπόφευκτα ανάμεσα στους δύο άντρες κλιμακώνεται μια σύγκρουση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η… Ωραία Ελένη (Μαρία Ναυπλιώτου), η όμορφη μαθηματικός του Γυμνασίου, το μπιλιάρδο και βέβαια η μουσική…

Η πρωτότυπη κωμωδία του Γρηγόρη Καραντινάκη είναι μία ωδή στην εποχή της αθωότητας και στην ελληνική επαρχία του ’60. Μία ωδή στις χαρές και στους χυμούς της ζωής.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Η ταινία έλαβε τις ακόλουθες διακρίσεις στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης 2005:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Κρατικά Βραβεία Ποιότητας 2005).

Βραβείο Καλύτερης Ηχοληψίας (Κρατικά Βραβεία Ποιότητας 2005).

Βραβείο Κοινού, 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2005.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξάνδρειας 2006:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Βραβείο Σκηνοθεσίας (Γρηγόρης Καραντινάκης).

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Μαρία Ναυπλιώτου).