ΕΡΤ1 – Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: «Η Δίκη των Αεροπόρων» Β΄μέρος 27.05.2017

ΕΡΤ1 – Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: «Η Δίκη των Αεροπόρων» Β΄μέρος 27.05.2017

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 27 Μαΐου 2017, στις 17:00

«Η Δίκη των Αεροπόρων» (Β΄ μέρος)

DIKH AEROPORON collage

Η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 και ώρα 17:00 στην ΕΡΤ1, παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας  για την περίφημη «Δίκη των Αεροπόρων» που συγκλόνισε την Ελλάδα τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια.

Αεροπόροι και πολίτες κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία, δολιοφθορές και κομμουνιστική συνωμοσία, αλλά αμνηστεύτηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή το 1955.

Η εκπομπή εμφανίζει σημαντικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα από την υπόθεση που αρχικά κατέληξε σε θανατικές καταδίκες και πολυετείς καθείρξεις. Οι καταδικασθέντες αποτάχθηκαν  και για να επιζήσουν αναγκάστηκαν να γίνουν φαναρτζήδες, μπακάληδες και οικοδόμοι. Ελάχιστοι κατάφεραν να συνεχίσουν την καριέρα του αεροπόρου και να εργαστούν στην Πολιτική αεροπορία.

Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που ανάγκασαν την πολιτεία έπειτα από δεκαετίες να αναγνωρίσει  ότι  επρόκειτο για μια κακοστημένη σκευωρία σε βάρος τους.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, αποκαλύπτει  πώς ο αεροδίκης πατέρας του, Γιώργος Δούκας, κατηγορήθηκε ως κομμουνιστής και έχασε την αρχηγία του ΓΕΑ, όταν πίστεψε ότι καταδίκασαν αθώους και θέλησε να  ερευνήσει την υπόθεση.

Στην εκπομπή μιλούν οι δημοσιογράφοι Πάνος Λουκάκος, Δημήτρης Ταταρούνης,  Σταύρος Τζήμας, οι ιστορικοί–ερευνητές Σταύρος Ντάγιος, Κωνσταντίνος Λαγός και  Ελευθερία Μαντά, ο συγγραφέας– σεναριογράφος  Αντώνης Σιμιτζής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, καθώς και ο  Γρηγόρης Παπαντωνίου, γιος ενός από τους κατηγορούμενους αεροπόρους.