ΕΡΤ1: «Η ζωή αλλιώς» με την Ίνα Ταράντου – Ενημερωτικό σημείωμα 28...

ΕΡΤ1: «Η ζωή αλλιώς» με την Ίνα Ταράντου – Ενημερωτικό σημείωμα 28 & 29.03.2020

ΕΡΤ1 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος
Σας ενημερώνουμε ότι το ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 προγραμματίστηκε στις 16:50, η εκπομπή «Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ» με θέμα «Τριζόνια και Ναύπακτος» (νέο επεισόδιο).
Προσωποκεντρικό, ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ με την Ίνα Ταράντου.

«Τριζόνια και Ναύπακτος»

Τα Τριζόνια είναι ένα νησί κρυμμένο στην καρδιά του Κορινθιακού Κόλπου, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Ναύπακτο, αφού θεωρείται το θέρετρο της πόλης. Φθάνοντας εδώ, ξεχνάς το θόρυβο των αυτοκινήτων και το άγχος της καθημερινότητας. Οι λιγοστοί κάτοικοί του, που δεν ξεπερνούν τους 40 το χειμώνα, είναι χαμογελαστοί και φιλόξενοι, ζουν με αυτάρκεια και αλληλεγγύη.

Από το καΐκι κιόλας που μας πηγαίνει στο νησί, συναντάμε τη Βασιλική, τη μικρότερη κάτοικο του νησιού, που πηγαινοέρχεται κάθε μέρα απέναντι στο σχολείο. Οι πόρτες των σπιτιών ανοιχτές, το ίδιο και οι καρδιές των κατοίκων. Η κυρία Αγγελική, δυνατή και πολυάσχολη, ανάβει τον ξυλόφουρνο και φτιάχνει πίτα. Η βόλτα συνεχίζεται σε όλο το νησί, με ιστορίες ανθρώπων, ιστορίες αγάπης, ιστορίες ζωής που ξεσκονίζονται και φορούν τα καλά τους και πάλι για λίγο.
Αλλά και απέναντι στη Ναύπακτο, οι άνθρωποι που συναντήσαμε έχουν ιστορίες ζωής δυνατές και αγαπησιάρικες. Ο Λευτέρης Μητσόπουλος, «ο άνθρωπος ορχήστρα» με το ιδιαίτερο χιούμορ και την αφοπλιστική του αμεσότητα, μας κάνει να γελάσουμε και να κλάψουμε με την ίδια ευκολία. Και ο κύριος Αρτινόπουλος, αρχιτέκτονας και ακούραστος σουρεαλιστής ζωγράφος, έχει μια πηγαία, δυνατή και συγχρόνως γλυκιά αγάπη για τη ζωή, την ομορφιά και την τέχνη. Ασκείται καθημερινά και στα τρία, ενώ το μυστικό του είναι το πρωινό του ρόφημα: ένα ποτήρι γεμάτο χρώματα, για να πηγαίνει η ζωή καλύτερα!

Άνθρωποι όμορφοι, αυθεντικοί που ζουν κάθε μέρα τη Ζωή τους Αλλιώς, γιατί μόνο έτσι γνωρίζουν!

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 στις 16:50 προγραμματίστηκε αντίστοιχα η εκπομπή «Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ» σε επανάληψη με θέμα «Σκύρος: Χειμώνας στο νησί».
Προσωποκεντρικό, ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ με την Ίνα Ταράντου.

«Σκύρος: Χειμώνας στο νησί»

«Ποια είναι αυτή με την ομπρέλα μέσα στη βροχή; Τρελή είναι, τι κάνει;» Οι κάτοικοι της Σκύρου είναι αυθόρμητοι, αυθεντικοί, αξιαγάπητοι. «Τις δυσκολίες της ζωής να μην τις παίρνεις στα σοβαρά, κορίτσι μου».

Η ενέργεια της Σκύρου σε κάνει να δεις τη «Ζωή αλλιώς», να δώσεις άλλη διάσταση, πιο ανθρώπινη και συγχρόνως μεγαλύτερη από τον άνθρωπο, σε ό,τι σου συμβαίνει.

Η Σκύρος μας γέμισε εικόνες, γεύσεις, ήχους και ομορφιά. Πευκόφυτη και καταπράσινη από τη μια, πιο άγρια και βραχώδης από την άλλη. Στέκει καμαρωτή και ξεχωριστή στη μέση του Αιγαίου. Με μια Χώρα-στολίδι, σαν περιδέραιο από κύβους σκαρφαλωμένη στην πλαγιά.

Ο Γιωργής μάς μίλησε για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου του, ο Μανώλης μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη και την αφοσίωσή του στα Σκυριανά αλογάκια, η κα Φρόσω μάς μαγείρεψε την περίφημη Σκυριανή αστακομακαρονάδα.

Και από τα εκκλησάκια, τις ακροθαλασσιές και το επιβλητικό Κάστρο της κορυφής, βρεθήκαμε σ’ ένα παραδοσιακό Σκυριανό σπίτι, μαζί με Γέρους, Κορέλες και εκκωφαντικά κουδούνια. Ήχος και θέαμα Σκυριανού Καρναβαλιού που προκαλεί δέος και αφυπνίζει τα άδυτα των ανθρώπων.

Όποια εποχή, όποια εμπειρία κι αν σε περιμένει σ’ αυτό το περήφανο νησί των Σποράδων, η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις… αλλιώς!

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.

Μοντάζ επεισοδίου «Ν. Εύβοια»: Κώστας Χριστακόπουλος.

Μοντάζ επεισοδίου «Σκύρος»: Δημήτρης Μέρας.