ΕΡΤ1 – ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Αθλητισμός και σπορ στη νεότερη Ελλάδα» 06.01.2019

ΕΡΤ1 – ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Αθλητισμός και σπορ στη νεότερη Ελλάδα» 06.01.2019

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ 

Με τη Μαριλένα Κατσίμη
«Αθλητισμός και σπορ στη νεότερη Ελλάδα»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019, στις 17:00

Η καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, μας ξεναγεί στα αθλητικά σωματεία και στους συλλόγους που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα του 19ου και του 20ού αιώνα και μας μιλά για την κοινωνική Ιστορία των σπορ.

Μας εξηγεί ότι ο αθλητισμός και τα σπορ, με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, δεν έχουν σχέση με την αρχαιότητα και εμφανίστηκαν στη ζωή των Ελλήνων μέσα στον 19ο αιώνα. Είναι κοινωνικά φαινόμενα της νεωτερικότητας που προέκυψαν έπειτα από σειρά ιστορικών αλλαγών, όπως η εκβιομηχάνιση και η αστικοποίηση που συντελέστηκαν στην Ευρώπη.

Μας μιλά επίσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον ηθικό πανικό που προκάλεσε το ποδόσφαιρο όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα, ενώ μας αναλύει γιατί  παρά τις λίγες ελληνικές νίκες, ο στίβος στη συλλογική μας συνείδηση θεωρείται εθνικό μας σπορ.

Η ενασχόληση της κ. Κουλούρη με την Ιστορία της Εκπαίδευσης και της Φυσικής Αγωγής την ώθησε στην επιλογή θεμάτων που σχετίζονται με την Ιστορία των σπορ και των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο στη διδασκαλία των φοιτητών της όσο και στη συγγραφή βιβλίων και άρθρων.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη.
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.