ΕΡΤ1- ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’50» 13.02.2018

ΕΡΤ1- ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’50» 13.02.2018

ΕΚΠΟΜΠΗ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ 

Με τον Πιέρρο Τζανετάκο

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018, στις 23:00
«Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’50»

IMG-0080 Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, εξειδικευμένος στην Ελληνική Πολιτική Ιστορία του 20ού αιώνα, μας ξεναγεί στην Αθήνα και μας μιλά για την Ελλάδα της δεκαετίας του ΄50.

Η δεκαετία του ΄50, καταφανώς πιο «άσημη» απ’ αυτές που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, καθορίστηκε μεν από τα μεταπολεμικά τεκταινόμενα, αλλά και καθόρισε τα ταραχώδη χρόνια έως τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Η εργώδης προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, το σκληρό μετεμφυλιακό κράτος, το «κεντρώο διάλειμμα» πριν από την απόλυτη κυριαρχία της Δεξιάς, ο παλλαϊκός ξεσηκωμός υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και η άνοδος της Αριστεράς στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ορισμένα από τα κεφαλαιώδη ζητήματα που χαρακτήρισαν τη δεκαετία του ΄50. Γεγονότα, όπως η διαχείριση του Σχεδίου Μάρσαλ, η αποστολή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Κορέα, η εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του, τα πραξικοπήματα που αποφεύχθηκαν στο παρά πέντε, ξεχωρίζουν μεταξύ των άλλων σπουδαίων τεκταινόμενων της περιόδου.

IMG-0063

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.