ΕΡΤ1 – ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Η Ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων» – Α΄ Μέρος...

ΕΡΤ1 – ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Η Ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων» – Α΄ Μέρος 11.01.2020

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ 

Με τον Πιέρρο Τζανετάκο

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020, στις 16:00
«Η Ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων»
Α΄ Μέρος: «Από τη Συνθήκη της Λωζάνης
στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1923-1974)»

Ο Πιέρρος Τζανετάκος πραγματοποιεί με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελο Συρίγο μια αναδρομή στα γεγονότα που καθόρισαν τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, ξεκινώντας από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάνης και φθάνοντας ώς τη διπλή τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974.

Το οδοιπορικό ξεκινά από το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», όπου αναλύονται οι επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και οι όροι της Συνθήκης της Λωζάνης, και καταλήγει στο παλαιό κτήριο της Πρεσβείας της Κύπρου στο Κολωνάκι, όπου αναδεικνύονται οι πτυχές του Κυπριακού Ζητήματος και οι βασικοί σταθμοί έως και το ξέσπασμα του «Αττίλα» στη μεγαλόνησο.

Ενδιάμεσοι σταθμοί, πρώτον το σπίτι του Στέφανου και της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά, ησυχαστήριο του Ελευθερίου Βενιζέλου την περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός εμπνεύστηκε και σχεδίασε την πολιτική που κατέληξε στο Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας το 1930 και δεύτερον ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Καλλιθέας, όπου φωτίζεται το καίριο ζήτημα της ελληνικής και της μουσουλμανικής μειονότητας σε Κωνσταντινούπολη και Θράκη αντιστοίχως.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.