ΕΡΤ1 – ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Η Ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων» (Β΄ Μέρος) 18.01.2020

ΕΡΤ1 – ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ «Η Ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων» (Β΄ Μέρος) 18.01.2020

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ 

Με τον Πιέρρο Τζανετάκο

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, στις 16:00
«Η Ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων»
Β΄ Μέρος: «Η ένοπλη ειρήνη, τα Ίμια και η είσοδος της Κύπρου
στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Το δεύτερο μέρος της εκπομπής με θέμα την Ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μεταδίδεται το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 στις 16:00 από την ΕΡΤ1, στο πλαίσιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ιστορικοί Περίπατοι».

Μετά την αναζήτηση των ιστορικών γεγονότων, βάσει των οποίων καθορίστηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από τη Συνθήκη της Λωζάνης έως και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Πιέρρος Τζανετάκος και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος πραγματοποιούν μια ιστορική διαδρομή σε όσα διημείφθησαν τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, τα τελευταία περίπου 40 χρόνια. Από την περίοδο της λεγόμενης «ένοπλης ειρήνης» 1976-1987, το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου μέσω του τραγικού περιστατικού των Ιμίων που κόστισε τη ζωή τριών Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού έως και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές στο χείλος μιας ένοπλης σύρραξης.

Με κυρίαρχα θέματα την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των θαλάσσιων χωρικών υδάτων, τον εθνικό εναέριο χώρο, τα δικαιώματα έρευνας και διάσωσης, την κυριαρχία σε συγκεκριμένα τμήματα του Αιγαίου, καθώς φυσικά και το τι μέλλει γενέσθαι στην παρανόμως κατεχόμενη από τουρκικά στρατεύματα Κύπρο, Αθήνα και Άγκυρα εξακολουθούν έως και σήμερα να διαφωνούν εντόνως. Την ώρα που το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον κρίνεται ως ιδιαιτέρως ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο, οι ελληνοτουρκικές διαφορές του παρελθόντος έρχονται ξανά στην επιφάνεια υπό νέους όρους και στη βάση νέων συνθηκών.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.