ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ
Με τον Πιέρρο Τζανετάκο
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.
Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στις 16:00
«Οι Βρετανοί στην Ελλάδα 1935-1947»
Η βρετανική πολιτική στην Ελλάδα την περίοδο 1935-1947, κατά τα χρόνια δηλαδή που διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό το μεταπολεμικό μέλλον της Ελλάδας, είναι το θέμα της εκπομπής «Ιστορικοί Περίπατοι».
«Ξεναγός» μας σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα διαδρομή, που αρχίζει από την παλινόρθωση της μοναρχίας τον Οκτώβριο του 1935 και καταλήγει με την έλευση των Αμερικανών στην Ελλάδα στις αρχές του 1947, είναι ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ερευνητής των Βρετανικών Αρχείων, Προκόπης Παπαστράτης.
Κορυφαία παγκοσμίως ναυτική δύναμη του σύγχρονου κόσμου, η Βρετανία έδειχνε καθ’ όλη τη νεότερη Ιστορία ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Διαχρονικός στόχος της ήταν η διατήρηση αυξημένης επιρροής στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας και η εξασφάλιση ενός σταθερού πατήματος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το βρετανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυξήθηκε ραγδαία μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1930, όταν άρχισε να φαίνεται ότι η Ευρώπη οδηγείται προς μια νέα ολέθρια σύγκρουση.
Κύριο μέλημα των Βρετανών την εποχή εκείνη ήταν η επίτευξη της σταθερότητας στο στράτευμα, το οποίο κλονιζόταν σε επικίνδυνο βαθμό από τα αλλεπάλληλα κινήματα και τις συνεχείς εναλλαγές των κυβερνήσεων. Τη σταθερότητα αυτή τη συμβόλισε η πραξικοπηματική παλινόρθωση της μοναρχίας τον Οκτώβριο του 1935.
Οι Βρετανοί πολέμησαν στην Ελλάδα κατά του Άξονα, ως επί της ουσίας σύμμαχος χώρα, αλλά και για συμβολικούς λόγους. Πρωταγωνίστησαν στην όρθωση της Αντίστασης, μην υπολογίζοντας αρχικά τις πολιτικές προτεραιότητες των Ελλήνων εμπλεκομένων στις διάφορες οργανώσεις.
Βασική διαφορά τους με το ΕΑΜ ήταν η επιστροφή του βασιλιά Γεωργίου, την οποία ο Τσόρτσιλ, εμφορούμενος από το τρίπτυχο «τάξη – συντήρηση – ολιγαρχία», είχε θέσει ως ιερό σκοπό της πολιτικής του. Γεγονός που οδήγησε σε μια μεθοδική προσπάθεια περιορισμού του αριστερού αντιστασιακού κινήματος. Μια προσπάθεια που ολοκληρώθηκε επιτυχώς για τα βρετανικά συμφέροντα, με αποκορύφωμα την επανατοποθέτηση του Γεωργίου στο θρόνο.
Ευρισκόμενοι σε δεινή οικονομική θέση μετά το τέλος του Πολέμου, οι Βρετανοί παρέδωσαν την επί της Ελλάδας πρωτοκαθεδρία τους, στους Αμερικανούς. Δημιούργησαν έτσι μια ασπίδα προστασίας στις τεράστιας αξίας διαδρομές προς τις πετρελαιοπαραγωγικές πηγές της Μέσης Ανατολής.
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.