ΕΚΠΟΜΠΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ
Με τον Πιέρρο Τζανετάκο
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.
Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 5 Ιουνίου 2018, στις 23:00
«Στρατός και πολιτική εξουσία –
Τα πραξικοπήματα στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα»
Ο διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Μανώλης Κούμας, μας «ξεναγεί» σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφεται η εμπλοκή του στρατιωτικού στοιχείου με την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.
Κινήματα, πραξικοπήματα, «επαναστάσεις», προνουντσιαμέντα και στρατιωτικές απειλές που δεν έγιναν ποτέ πράξη, σε μια χώρα όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν έως το 1974 πρωτεύοντα ρόλο στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Άλλωστε, ο στρατός ήταν ο κατέχων τα όπλα, ήταν δηλαδή αυτός που μπορούσε να επιβάλλει και να επιβληθεί. Άλλες φορές χρησιμοποιήθηκε από τις πολιτικές παρατάξεις -τους αντιβενιζελικούς και τους βενιζελικούς- προκειμένου να ανατρέψει την εξουσία ή και το πολίτευμα, ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, δρώντας κατά μόνας επιδίωξε τη δημιουργία ενός αμιγώς στρατιωτικού καθεστώτος, αναλαμβάνοντας θέση ανεξάρτητου παράγοντα πολιτικής επιρροής και ρόλο κεντρικού μηχανισμού εξουσίας μέσα στο κράτος.
Από το 1909 έως το 1967 πραγματοποιήθηκαν επτά στρατιωτικά κινήματα, ενώ τουλάχιστον άλλα τόσα αποσοβήθηκαν λίγο πριν από την έκρηξή τους.
Το Κίνημα στο Γουδή ήλθε ως αντίδραση στο φαύλο κράτος και την ευνοιοκρατία των Ανακτόρων και έφερε στην Ελλάδα τον Βενιζέλο.
Η Εθνική Άμυνα στη Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη στρατιωτική έκφανση του Διχασμού, που διαίρεσε τη χώρα έως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Επανάσταση του 1922 υλοποίησε καίριες πολιτικές αποφάσεις και έγινε η βάση για την ανατροπή του πολιτεύματος.
Τα Κινήματα του 1933 και 1935, αντί να επεκτείνουν την πρωτοκαθεδρία του Βενιζέλου, οδήγησαν στο τέλος της πολιτικής καριέρας του σπουδαίου Κρητικού και την επαναφορά της βασιλείας στην Ελλάδα.
Μια δικτατορία που δεν έγινε ποτέ, αυτή του ΙΔΕΑ το 1951, ήταν η πρώτη χειροπιαστή επέμβαση του μετεμφυλιακού στρατιωτικού κατεστημένου.
Η μαύρη επταετία των συνταγματαρχών έβαψε με αίμα την Κύπρο και έφερε στην επιφάνεια το πιο σκοτεινό πρόσωπο της Ελλάδας.
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.