ΕΡΤ1 – «Μαζί το Σαββατοκύριακο» 03 & 04.06.2017

Με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο

Ημερομηνία μετάδοσης: Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιουνίου 2017, στις 07:00

«Μαζί-το-Σαββατοκύριακο»-1-1

Η εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο, που μεταδίδεται κάθε Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ1, από τις 07:00 έως και τις 10:00 το πρωί, μας ενημερώνει για όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, την υγεία, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στο περιβάλλον και γενικά στον κόσμο.

Ειδικότερα, αυτό το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιουνίου 2017, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εξής θέματα:

Σάββατο 03/06/2017, ώρα 07:00-10:00

«Μαζί-το-Σαββατοκύριακο»-6-1

– Μείωση των ελέγχων – αύξηση του λαθρεμπορίου στο χώρο των καυσίμων. Μεγάλη μείωση στον αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιούν οι αρμόδιοι των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων, καταγράφηκε το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Η μείωση των ελέγχων, σε συνδυασμό με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να παρατείνει την προθεσμία σύνδεσης του συστήματος εισροών-εκροών με κεντρικό υπολογιστή, δημιουργούν συνθήκες ανομίας, σε μια αγορά που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται ούτως ή άλλως από σημαντικά ποσοστά λαθρεμπορίου. Στο στούντιο, εκπρόσωποι των βενζινοπωλών και ειδικοί της αγοράς.

– Γιώργος Κυρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Σαλμάς από τη Νέα Δημοκρατία και εκπρόσωπος του ΚΚΕ διασταυρώνουν τα ξίφη τους, εν μέσω των διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα για το χρέος, δύο εβδομάδες πριν από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

– Νέες δράσεις για την αντιμετώπιση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης. Τα εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών για τη σωματική κακοποίηση παιδιών, έγιναν η αιτία εκπόνησης και εκτέλεσης του 1ου Εθνικού Προγράμματος Επιμόρφωσης Ιατρών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών, μια πρωτοβουλία και σύμπραξη της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «ΕΛΙΖΑ» και της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με τη συμμετοχή περισσότερων από 1. 200 επαγγελματιών της Υγείας. Στόχοι του 1ου Εθνικού Προγράμματος είναι η δημιουργία δικτύου εξειδικευμένων ιατρών σε όλη την Ελλάδα, η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής, η αναδρομική έρευνα για το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών και η θέσπιση Πρωτόκολλου αναγνώρισης και διαχείρισης παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης. Στο στούντιο, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Αλεξάνδρα Σολδάτου και η διευθύντρια του Σωματείου «ΕΛΙΖΑ» Αφροδίτη Στάθη.

– Απευθείας σύνδεση με το Γυμνάσιο Ανθούσας και τη δράση της ομάδας περιβάλλοντος του σχολείου, «Πλαστικά στη θάλασσα». Κάθε χρόνο περισσότερα από 8 εκατομμύρια πλαστικά αντικείμενα ρίπτονται στη θάλασσα και οι μαθητές του Γυμνασίου Ανθούσας θέλουν να τονώσουν την οικολογική συνείδηση των συνομήλικών τους και όχι μόνο.

– Η βραβευμένη συγγραφέας Άννα Γαλανού μιλάει για τα τελευταία βιβλία της, «Τότε που τραγουδούσαν οι Θεοί», «Σμαράγδι στη Βροχή», «Όταν φεύγουν τα σύννεφα» και το πρώτο βιβλίο «ΘΥΣΙΑ», από την τριλογία «Οι Δρόμοι της Καταιγίδας» και μας εκμυστηρεύεται τα κίνητρα που την οδήγησαν στη συγγραφή ακόμα από τα χρόνια του Γυμνασίου.

– Σύνδεση με τους Τοξότες Ξάνθης και τον επονομαζόμενο «γκουρού» της τρούφας Παναγιώτη Παναγιωτίδη. Πρωτοπόρος στην τεχνογνωσία για μία από τις πιο δύσκολες καλλιέργειες στην Ελλάδα, αυτή της άγριας τρούφας, είναι ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης από τους Τοξότες Ξάνθης. Το περιζήτητο και πεντανόστιμο μανιτάρι, με το λεπτό άρωμα και τη φινετσάτη γεύση του, είναι μεν γνωστό από την εποχή της αρχαιότητας, είναι όμως και εξαιρετικό δύσκολο να καλλιεργηθεί επιτυχώς. Τα τελευταία δέκα χρόνια, χάρη στις μελέτες και στα πειράματα που πραγματοποιούνται από τεχνικούς, επιχειρήσεις φυτωρίων, τους καλλιεργητές τρούφας και τους ειδικούς ερευνητές, έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος στην καλλιέργεια της τρούφας. Σημειώνεται, ότι η καλλιέργεια τρούφας δύναται να αποδώσει από 1.000 έως 1.500 ευρώ το στρέμμα.

– Ένας από τους γνωστότερους ερμηνευτές δημοτικών τραγουδιών, ο Σάββας Σιάτρας, μας ταξιδεύει στη μουσική παράδοση της Ηπείρου, λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει η νέα του δισκογραφική δουλειά. Ο Σάββας Σιάτρας, γνήσιο τέκνο της «γης της πεντατονίας», όπως αποκαλείται από τους γνώστες του δημοτικού τραγουδιού, κατάγεται από την Καρίτσα, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βελτσίστα (Κληματιά) και τη Ζίτσα (δύο χωριά με μεγάλη παράδοση λαϊκών, πρακτικών οργανοπαικτών), λίγο έξω από τα Γιάννενα, όπου εκτός από γενέθλιος τόπος έγινε και αυτός της ζύμωσης με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, που τον επηρέασαν καθοριστικά και διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του. Η μητέρα του ήταν αυτή που του δίδαξε μερικά από τα πιο διαλεχτά ηπειρώτικα τραγούδια. Πλέον, ο Σάββας Σιάτρας μετράει περισσότερα από 45 χρόνια συνεχούς προσφοράς στο δημοτικό τραγούδι.

Κυριακή 04/06/2017, ώρα 07:00-10:00

«Μαζί-το-Σαββατοκύριακο»-5-1

– Ολοκληρώνεται την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για δωρεάν θέση στους παιδικούς σταθμούς. Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά, τα εισοδηματικά κριτήρια, οι καταληκτικές ημερομηνίες για την εξέταση των ενστάσεων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Θεόδωρο Γκοτσόπουλο.

– Σύνδεση με την Ηρακλειά και συζήτηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους του τουρισμού στο μικρό νησί. Οι κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αλλά και οι προοπτικές της φετινής θερινής περιόδου.

– Τα στιγμιότυπα και όλες οι λεπτομέρειες από τον τελικό του Champions League «Γιουβέντους – Ρεάλ Μαδρίτης». Ρεπορτάζ από τον Πάνο Σαμαρά.

– Ξεκινούν την Τετάρτη οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκινούν την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 19 του μήνα. Ως συνηθίζεται στην αδιάβλητη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων τα θέματα, τα οποία έχουν εκπονηθεί από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις 08:00 στα εξεταστικά κέντρα. Σύμφωνα με όλους τους ειδικούς το «κλειδί» για την επιτυχία είναι η ίδια η γνώση, η οργάνωση και το σωστό πρόγραμμα. Πλην αυτών των βασικών παραμέτρων, άλλοι παράγοντες που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η ψυχραιμία, η μείωση του άγχους, ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή. Συμβουλές από τους κορυφαίους εκπαιδευτικούς αναλυτές, Στράτο Στρατηγάκη και Γιώργο Χατζητέγα, την καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας Παναγιώτα Μαργιώλου, αλλά και διατροφικές οδηγίες από τη διατροφολόγο Ισμήνη Λιβανού.

Ο γραμματέας της Κ. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας και ο γραμματέας της Κ. Ο. της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας, σε μια πολιτική αντιπαράθεση για το τι μέλλει γενέσθαι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τα περιθώρια συναίνεσης και το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

– Ο Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτει στην ΕΡΤ σκανδαλώδεις υποθέσεις διαφθοράς σε Δήμους, αλλά και στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Μαζί του ο δημοσιογράφος Θάνος Πασχάλης.

– Ο Έλληνας ορειβάτης που κατέκτησε τα 8. 850 μέτρα της κορυφής του Έβερεστ Αντώνης Συκάρης στο «Μαζί το Σαββατοκύριακο». Ξεκινήσαμε μ’ ένα πολυετές όνειρο, μ’ έναν μεγάλο στόχο. Να κατακτήσουμε, να ανέβουμε στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη. Στο Έβερεστ με τα 8.850 μέτρα που ανήκει στη μεγαλοπρεπέστερη και ομορφότερη οροσειρά του κόσμου, τα Ιμαλάια. ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ», ήταν τα πρώτα λόγια του Αντώνη Συκάρη μετά την τεράστια προσπάθεια. Για να φτάσουν ο Συκάρης και οι συνοδοιπόροι του στην κορυφή χρειάστηκε να διασχίσουν χαράδρες με μεταλλικές σκάλες-γέφυρες, να ανεβούν και να κοιμηθούν σε απόκρημνες πλαγιές με κλίση έως και 55%, να παλέψουν σε άλλα σημεία με ισχυρούς ανέμους και αλλού με την ολοκληρωτική έλλειψη υγρασίας σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από +40 βαθμούς Κελσίου την ημέρα έως -20 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα. Και με τον κίνδυνο της υποξίας, της έλλειψης οξυγόνου στον οργανισμό, να ελλοχεύει όσο ανεβαίνουν ψηλότερα Στα μέσα αυτής της δύσβατης ανάβασης, την Πρωτομαγιά, βρήκε τραγικό θάνατο ο πατέρας δύο παιδιών από τους Αγίους Αναργύρους Νίκος Παπανδρέου, όταν παρασύρθηκε στα 7. 500 μέτρα από θυελλώδεις ανέμους και έπεσε σε χαράδρα 1. 500 μέτρων.

– Τα προβλήματα που προκαλούνται στην υγεία από το στραβό διάφραγμα. Αναγκαστική αναπνοή από το στόμα, δυσφορία από τη συνεχώς ξηρή, μπουκωμένη ή και τελείως βουλωμένη μύτη, άσχημος ύπνος, ροχαλητό, μειωμένη όσφρηση, καθώς και συχνές φλεγμονές, όπως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, είναι τα βασικά συμπτώματα όσων πάσχουν από στραβό διάφραγμα. Μπορεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων να μην είναι η ίδια σε όλους τους πάσχοντες, αλλά κοινό σημείο είναι η μείωση της ποιότητας ζωής τους λόγω της αναπνοής σχεδόν αποκλειστικά από το στόμα. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης για μια καλύτερη ζωή.

– Η Δήμητρα Δότση, μεταφράστρια της μυστηριώδους Έλενα Φεράντε στο «Μαζί το Σαββατοκύριακο». Η Έλενα Φεράντε, μια Ναπολιτάνα πεζογράφος, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η Ιταλίδα συγγραφέας με μακράν τις περισσότερες πωλήσεις στο εξωτερικό, δημοσιεύει επιτυχίες συνεχώς από το 1992 έως και σήμερα, χωρίς ποτέ να έχει εμφανιστεί δημόσια. Η Έλενα Φεράντε (ψευδώνυμο) δεν έχει συναντηθεί ποτέ με δημοσιογράφο, ενώ τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν γι’ αυτήν δημοσιευμένα είναι το φύλο και η καταγωγή της. Κυρίαρχο θέμα στα βιβλία της Φεράντε -για πολλούς κριτικούς σε βαθμό εμμονής- είναι η διαμόρφωση της γυναικείας ταυτότητας από το κοινωνικό περιβάλλον, το πώς αυτές παλεύουν για ν’ αντεπεξέλθουν σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, την ώρα που προσπαθούν να κρατήσουν ένα κομμάτι του εαυτού τους αδέσμευτο.

– «Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμί, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο 104. Το εμβληματικό έργο του Αλμπέρ Καμί «Ο Ξένος» στη σκηνή του Θεάτρου 104, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη. Η ιστορία ενός ανθρώπου που δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Στο στούντιο, οι πρωταγωνιστές του έργου Γεράσιμος Μιχελής, Μιχάλης Οικονόμου και Κλεοπάτρα Μάρκου.

Παρουσίαση: Ελένη Χρονά, Γιάννης Σκάλκος.

Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μπακόλας.

Διεύθυνση παραγωγής: Αλίκη Θαλασσοχώρη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Αθηνά Σαλούστρου, Νάσια Μπουλούκου.