ΕΡΤ1 – «Μαζί το Σαββατοκύριακο» 13 & 14.05.2017

ΕΡΤ1 – «Μαζί το Σαββατοκύριακο» 13 & 14.05.2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

 «ΜΑΖΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

Με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο

Ημερομηνία μετάδοσης: Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου 2017, στις 07:00

Η εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο, που μεταδίδεται κάθε Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ1, από τις 07:00 έως και τις 10:00 το πρωί, μας ενημερώνει για όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, την υγεία, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στο περιβάλλον και γενικά στον κόσμο.

Ειδικότερα, αυτό το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου 2017, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εξής θέματα:

Σάββατο 13/05/2017, ώρα 07:00-10:00

– Τι πρέπει να προσέξουμε στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ποιοι κωδικοί έχουν αλλάξει, ποιοι έχουν προστεθεί και ποιοι έχουν αφαιρεθεί. Ποιες «παγίδες» μπορεί να κρύβονται στις δηλώσεις και πώς θ’ αποφύγουμε την υπερφορολόγηση. Τι ισχύει για τα οικογενειακά επιδόματα, αν έχει υποβληθεί ή όχι Α21. Μέχρι πότε πρέπει να δηλωθούν οι αλλαγές στην ακίνητη περιουσία και πότε επιβάλλεται πρόστιμο και όλες οι απαντήσεις σ’ αυτά που μας ρωτάτε.

– Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη, διασταυρώνουν τα ξίφη τους λίγες μέρες πριν από την εισαγωγή του Πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα στην Ολομέλεια κι ενώ εξελίσσονται σε πολλά επίπεδα οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

– Τι είναι τα παράσιτα που φέρουν τα οικόσιτα ζώα, πώς μεταδίδονται και ποια τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε στο σπίτι. Τι πρέπει ν’ αποφεύγουμε και ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο με μολύνσεις. Τρόποι θεραπείας και αντιμετώπισης των πιθανών μολύνσεων. Στο στούντιο, η ειδική παθολόγος του Τζανείου, Ζωή Φωτεινού.

– Ζωντανή σύνδεση με τον 1ο Μαραθώνιο Ανάπτυξης Εφαρμογών και Υπηρεσιών City Challenge. Το CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity είναι ένας Μαραθώνιος Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών και Υπηρεσιών στον οποίο θα αναπτυχθούν πιλοτικές υπηρεσίες και εφαρμογές που λύνουν προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών.

– Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της ΑΔΑΕ, Παναγιώτης Ριζομυλιώτης, μας μιλάει για τους τρόπους προστασίας των επικοινωνιών μας εν μέσω της τεχνολογικής έκρηξης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στο χώρο.

– Ζωντανή σύνδεση με το Κίεβο λίγες ώρες πριν από τον τελικό της Eurovision. Οι τελευταίες προετοιμασίες της Demy πριν ανέβει στη σκηνή και οι προσδοκίες της ελληνικής αποστολής.

Παρουσίαση της ενδιαφέρουσας διαδικτυακής πλατφόρμας με όλα τα φεστιβάλ σε κάθε άκρη της Ελλάδας http://allaboutfestivals.gr/ μας ταξιδεύει σε όλη τη χώρα και μας προτείνει παραδοσιακούς -και όχι μόνο- τρόπους διασκέδασης.

– Ζωντανή σύνδεση με τη Φλώρινα και το Διεθνές Συνέδριο «Για μια Σχολή Εικαστικών Τεχνών του 21ου αιώνα». Μια σχολή εικαστικών σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει τριπλή υπόσταση: καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και κοινωνική. Οι καλλιτέχνες του μέλλοντος διδάσκονται μεθόδους διαμόρφωσης της οπτικής εικόνας, ενώ συγκροτούνται οι εικαστικές ταυτότητες όσων συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

– «Το Μελτεμάκι», σε κείμενο Παντελή Χορν, σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη, με πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα Σταμούλη, αρχίζει την περιοδεία του στην Αττική, στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Κυριακή 14/05/2017, ώρα 07:00-10:00

– Οι υπό σχεδιασμό νομοθετικές παρεμβάσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν όσους έχουν χρέη από 3.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και σ’ αυτές θα μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες προβλέπεται ακόμη και κούρεμα χρεών από 20% έως και 80%, ενώ βάσει κριτηρίων οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους με δόσεις. Σε αναμονή της ανάρτησης από τον ΟΑΕΕ των βεβαιώσεων κράτησης ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

– Σε ισχύ τίθεται το μνημονιακό προαπαιτούμενο της λοταρίας. Πρόκειται για την επιβράβευση των τυχερών που πραγματοποιούν τις αγορές τους με πλαστικό χρήμα, λαμβάνοντας κανονικά απόδειξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, η κλήρωση θα γίνεται αυτομάτως την ώρα της πληρωμής, με τους τυχερούς να μαθαίνουν επί τόπου στο κατάστημα ότι κέρδισαν. Σε πολλές περιπτώσεις, οι τυχεροί θα μπορούν να ψωνίζουν δωρεάν το διπλάσιο ποσό απ’ αυτό που κατανάλωσαν στο κατάστημα, ενώ στα δώρα αναμένεται να περιλαμβάνονται επιπλέον προϊόντα και υπηρεσίες. Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Θάνου Πασχάλη.

– Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Ιωάννης Παντής, δίνει όλες τις απαντήσεις για το Νέο Λύκειο, την 14ετή υποχρεωτική εκπαίδευση, τη θεσμοθέτηση περισσότερων δωρεάν μεταπτυχιακών. Η επιτυχία του προγράμματος εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και τα σχέδια του Υπουργείου για την επόμενη σχολική χρονιά.

Ζωντανή σύνδεση με τον Άγιο Δημήτριο και τον τερματισμό των πρώτων αθλητών στη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων των Παναγούλειων 2017. Παναγούλεια καθιερώθηκαν στην πόλη του Αγίου Δημητρίου από τη δεκαετία του 1980 και αποτελούν τη μοναδική στην Ελλάδα θεσμοθετημένη εκδήλωση στη μνήμη του αγωνιστή Αλέκου Παναγούλη. Πρόκειται για ένα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιείται κάθε Μάιο με έντονα συμβολικό χαρακτήρα, υπέρ των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης.

– Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός στο «Μαζί το Σαββατοκύριακο».

– «Ασκήσεις Θανάτου» στον Πολυχώρο Τέχνης και Έκφρασης + Αίσθημα. Μια κωμωδία του Χρήστου Ναούμ, με θέμα την εξαπάτηση και την υπονόμευση του θανάτου από τον έρωτα. Τελετάρχες κηδειών, ντιζέζ, υπηρέτριες, θεούσες και απατημένες τραβεστί  στριμώχνονται σε σκάλες, κρύβονται σε μπαούλα, κρεμάστρες και φέρετρα, πασχίζοντας να παρατείνουν όσο γίνεται περισσότερο την ηδονή και την  εξουσία. Απρόβλεπτες καταστάσεις τους αναγκάζουν να συνυπάρξουν, αλλά όχι να αγαπηθούν. Εξαρτημένοι καθώς είναι, ψάχνουν τρόπο διαφυγής αλλά δεν βρίσκουν παρά μόνο στον φθηνό έρωτα και στο ακριβό χρήμα.

Παρουσίαση: Ελένη Χρονά, Γιάννης Σκάλκος.

Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μπακόλας.

Διεύθυνση παραγωγής: Αλίκη Θαλασσοχώρη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Αθηνά Σαλούστρου, Νάσια Μπουλούκου.