ΕΡΤ1 – «Μαζί το Σαββατοκύριακο» 17 & 18.06.2017

ΕΡΤ1 – «Μαζί το Σαββατοκύριακο» 17 & 18.06.2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

 «ΜΑΖΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

Με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο

Ημερομηνία μετάδοσης: Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουνίου 2017, στις 07:00

«Μαζί-το-Σαββατοκύριακο»-1-1

Η εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο, που μεταδίδεται κάθε Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ1, από τις 07:00 έως και τις 10:00 το πρωί, μας ενημερώνει για όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, την υγεία, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στο περιβάλλον και γενικά στον κόσμο.

Ειδικότερα, αυτό το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουνίου 2017, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εξής θέματα:

Σάββατο 17/06/2017, ώρα 07:00-10:00

«Μαζί-το-Σαββατοκύριακο»-6-1

– Οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία Αθήνας-δανειστών στο Eurogroup του Λουξεμβούργου. Με την εκταμίευση δόσης συνολικού ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δύο τμήματα, την προς το θετικότερο διατύπωση όσον αφορά στη λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος «στο βαθμό που θα χρειαστεί» και εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, τη σύνδεση της αποπληρωμής των πιστώσεων με την ανάπτυξη (ρήτρα) και την οριστικοποίηση υψηλών πλεονασμάτων 3,5% έως και το 2022 και ίσων ή ανώτερων του 2% έως το 2060, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017 στο Λουξεμβούργο, η συνεδρίαση του Eurogroup. Παράλληλα, το Eurogroup δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, ενώ ταυτοχρόνως εγκρίθηκε η δημιουργία εθνικής επενδυτικής τράπεζας, στην οποία θα απορροφηθούν συνδυασμένα κοινοτικά κονδύλια και επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση. Γιώργος Μαντέλας από την «Καθημερινή» και Δημήτρης Κουκλουμπέρης από την «Εφημερίδα των Συντακτών» αναλύουν τα επιμέρους θέματα και εξηγούν τα επόμενα βήματα όλων των πλευρών στο πολιτικό και το οικονομικό επίπεδο.

Γιάννης Θεωνάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Κατσαφάδος από τη Νέα Δημοκρατία και Σπύρος Καρανικόλας από το ΠΑΣΟΚ, διασταυρώνουν τα ξίφη τους δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup.

– Οι τελευταίες εξελίξεις και οι επιστημονικές ανακοινώσεις σε θέματα παρακολούθησης και υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών για βαρέως πάσχοντες ασθενείς, με την κρίσιμη διαδικασία της Αιμοδυναμικής Υποστήριξης στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας. Η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Βασίλης Μπέκος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, αντιπλοίαρχος και διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, μας μιλούν για την «καρδιά» κάθε νοσοκομείου, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις νέες τεχνικές που προσφέρουν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης στους βαρέως πάσχοντες.

Σημαντικό κεφάλαιο στο μεγάλο «στοίχημα» της Ελλάδας για την πολυπόθητη ανάπτυξη -και δη στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης- δύναται να προσφέρει ο πυλώνας της βιο-οικονομίας. Με τον όρο βιο-οικονομία νοείται η διατομεακή και διεπιστημονική προσέγγιση της ανάπτυξης με καινοτομίες που σέβονται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ανοίγοντας το δρόμο για βιώσιμη γεωργία και αλιεία, ασφάλεια τροφίμων και βιώσιμη χρήση των ανανεώσιμων βιολογικών πόρων για βιομηχανικούς σκοπούς. Η επίκουρη καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Κωνσταντίνα Κοτταρίδη μας αναλύει τις προοπτικές της βιο-οικονομίας και ανακοινώνει την ίδρυση σχετικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών σε συνεργασία με το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Αρά Τζανικιάν έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής στην Ιστορία, ο οποίος κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών στο Ζίου Ζίτσου. Απευθείας σύνδεση με το γυμναστήριο του πρωταθλητή, απ’ όπου μας μιλάει ο ίδιος και ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Ζαντιώτης.

– «Dreamland», το παιδικό βιβλίο της Μάσα Ζαχαρία-Φασούλα, που «γεννήθηκε» πριν από πολλά χρόνια, όταν η οικογένεια Φασούλα είχε μια περιπέτεια υγείας με το γιο της. Η Μάσα Φασούλα το συνέγραψε στην Αμερική, εκδόθηκε εκεί στα αγγλικά και σκοπός ήταν να το δωρίσει στο νοσοκομείο του μικρού παιδιού. Όταν η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα, η Μάσα Φασούλα ήθελε πολύ να μεταφραστεί στα ελληνικά, καθώς θεωρούσε ότι είναι ένα παραμύθι γεμάτο αισιοδοξία, φαντασία και θετικά μηνύματα. Προορισμός του είναι να διαβαστεί από παιδιά και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν έναν τρόπο σκέψης γεμάτο αισιοδοξία. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Γιαννάκης, ο οποίος κάθε βράδυ ξυπνάει και επισκέπτεται την Ονειροχώρα, όπου μαθαίνει τι σημαίνει φιλία, πίστη και ελπίδα.

– «Μια τεράστια έκρηξη» στο θέατρο Skrow, έως και την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017. Σε τρυφερή ηλικία, περιτριγυρισμένος από κόμικς, παιχνίδια He-man και γονείς που αρνούνται να παίξουν το ρόλο του κακού αγγελιοφόρου και να τον ενημερώσουν σε τι κόσμο ήρθε, ο μικρός Γιώργος παρακολουθεί στη μικρή ασπρόμαυρη τηλεόραση τον «Πόλεμο τον Άστρων» και νιώθει πως είναι ο σωτήρας του σύμπαντος. Φαντάζεται ένα μέλλον γεμάτο ηρωικές πράξεις, αστρικά ταξίδια, πνευματικούς δασκάλους τζεν-ντάι και μαχητικές πριγκίπισσες. Όταν όμως έρχεται η ώρα να διαβεί το κατώφλι του σπιτιού του, η αλήθεια είναι διαφορετική… Στο στούντιο του «Μαζί το Σαββατοκύριακο» ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου και μία εκ των πρωταγωνιστών, η Αριάδνη Καβαλιέρου.

Κυριακή 18/06/2017, ώρα 07:00-10:00

«Μαζί-το-Σαββατοκύριακο»-5-1

– Όλες οι λεπτομέρειες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σε πιλοτική εφαρμογή τέθηκε από την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 το σύστημα διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Αύγουστο. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατοικιών θα γίνονται μόνο στις περιπτώσεις που το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης (δηλαδή το ποσό εγγραφής κατάσχεσης) είναι ίσο με ή μεγαλύτερο από 300.000 ευρώ. Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογράφων, προτείνει από την πλευρά της την άρση του ορίου των 300.000 ευρώ, προκειμένου να εξομαλυνθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών, η οποία επί της ουσίας παραμένει «παγωμένη» λόγω της παρατεταμένης αποχής του κλάδου. Σύμφωνα με την Επιτροπή, μεγάλος αριθμός πολιτών με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως δικαιολογία και καλυπτόμενοι από την αποχή, αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισμό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα. Στο στούντιο ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας και ο σύμβουλος επενδύσεων ακινήτων Μιλτιάδης Χριστινάκης.

– Νίκος Σκορίνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βλάχος από τη Νέα Δημοκρατία και Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, σε μια πολιτική αντιπαράθεση επί της συμφωνίας του Eurogroup.

Υπόθεση διαφθοράς στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Σύμφωνα με πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διοικούντες στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου έδωσαν από το 2011 έως και το 2015 επιπλέον αμοιβές 3,8 εκατομμύρια ευρώ σε δικηγόρους- εξωτερικούς συνεργάτες για χειρισμό υποθέσεων, ενώ η ίδια η Εταιρεία είχε στο δυναμικό της αντίστοιχους επαγγελματίες. Το ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη.

Οι κίνδυνοι που υποκρύπτονται από τον ήλιο για το δέρμα μας. Πλην των αισθητικών και κατ’ επέκταση ψυχολογικών θετικών συνεπειών της ηλιοθεραπείας, ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση βιταμίνης D από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η βιταμίνη D δρα στη διαμόρφωση και διατήρηση υγιών οστών και ενίσχυση της νευρομυϊκής λειτουργίας. Η έλλειψη αυτής προκαλεί παθήσεις, όπως οστεοπόρωση, ενώ η βιταμίνη D συντελεί στην πρόληψη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Πόσο όμως μπορούμε να είμαστε εκτεθειμένοι στο ήλιο, ειδικά τους θερινούς μήνες; Ποιοι κίνδυνοι υποκρύπτονται για το δέρμα μας από την υπερέκθεση στον ήλιο. Στο στούντιο ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος του Αττικού Νοσοκομείου, Δημήτρης Σγούρος.

TomoTech, μια πρωτοποριακή εφαρμογή μιας νέας ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας. Η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή συμβάλλει στην εγκυρότερη διάγνωση σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως οι εγκεφαλικοί όγκοι, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Αλτσχάιμερ κ.ά.  Στο στούντιο του «Μαζί το Σαββατοκύριακο», η συνιδρύτρια της εταιρείας, Ζωή Γιαβρή.

– Η διακριθείσα με το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017, Κάλλια Παπαδάκη, μας μιλάει για το βιβλίο της «Δενδρίτες». Κάμντεν, Νιου Τζέρσεϊ, 1980. Ερημωμένα σπίτια, κλειστές βιομηχανίες, φτωχές συνοικίες. Ένας έφηβος, ο Πιτ, εξαφανίζεται και η μάνα του, η Λουίσα, πεθαίνει το επόμενο πρωί από στεναχώρια. Η αδερφή του, η δωδεκάχρονη Μίνι, ορφανή από γονείς, εισβάλλει άθελά της στη ζωή της συμμαθήτριάς της Λητώς και ανατρέπει τις βεβαιότητες της οικογένειάς της. Ανοίγει ρωγμές που δύσκολα θα κλείσουν και οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, στο αμερικανικό όνειρο, σε δεύτερες και τρίτες γενιές μεταναστών, στην παρακμή και τη φθορά της πόλης, σε χαμένες ευκαιρίες και σε επιλογές που λάθεψαν…

Απευθείας σύνδεση με το ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων, όπου η καθηγήτρια Μουσικής Ειρήνη Αμαξοπούλου παραδίδει μαθήματα σε ΑμΕΑ που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν, στο πλαίσιο του μουσικού εργαστηρίου «Μουσική Αγκαλιά» της εθελοντικής οργάνωσης «Ανοιχτή Αγκαλιά». Η διδασκαλία είναι δομημένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δρα μουσικοπαιδαγωγικά, δηλαδή δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος ανάγνωση για να το διαβάσει. Οποιαδήποτε θεωρητική πληροφορία χρειάζεται, δίνεται με σκίτσα, αλλά και μουσικοθεραπευτικά παράλληλα. Μέσω της απόκτησης μουσικών γνώσεων αναπτύσσονται και εξελίσσονται το συναισθηματικό, το νοητικό, το κοινωνικό και το κινητικό επίπεδο των παιδιών. Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να καταλάβουν τα παιδιά με ειδικές ικανότητες ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα ως προς τις ικανότητες και τη δυνατότητα να μπουν στον κόσμο της μουσικής απ’ όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Η καθηγήτρια Ειρήνη Αμαξοπούλου και οι μαθητές της θα παίξουν μουσική σε απευθείας μετάδοση.

– «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη». Τριάντα χορωδίες και συνολικά χίλιοι χορωδοί απ’ όλη την Ελλάδα θα ενώσουν τις φωνές τους σε μία μεγαλειώδη συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 19 Ιουνίου 2017, υπό τον τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη». Σ’ αυτή την παράσταση, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θέλησε να ερμηνεύσουν το έργο του μεγάλοι τραγουδιστές που εύκολα θα γέμιζαν το Καλλιμάρμαρο. Θέλει να σταλεί μήνυμα ενότητας μέσω των φωνών όλων μας, ενότητας της μουσικής και των Ελλήνων. Στο στούντιο, ο μαέστρος Παναγιώτης Μπαρπάτης.

Παρουσίαση: Ελένη Χρονά, Γιάννης Σκάλκος.

Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μπακόλας.

Διεύθυνση παραγωγής: Αλίκη Θαλασσοχώρη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Αθηνά Σαλούστρου, Νάσια Μπουλούκου.