ΕΡΤ1 – «Μαζί το Σαββατοκύριακο» 27 & 28.05.2017

ΕΡΤ1 – «Μαζί το Σαββατοκύριακο» 27 & 28.05.2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

 «ΜΑΖΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

Με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο

Ημερομηνία μετάδοσης: Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου 2017, στις 07:00

«Μαζί-το-Σαββατοκύριακο»-1-1

Η εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο, που μεταδίδεται κάθε Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ1, από τις 07:00 έως και τις 10:00 το πρωί, μας ενημερώνει για όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, την υγεία, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στο περιβάλλον και γενικά στον κόσμο.

Ειδικότερα, αυτό το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου 2017, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εξής θέματα:

Σάββατο 27/05/2017, ώρα 07:00-10:00

«Μαζί-το-Σαββατοκύριακο»-6-1

– Ραγδαία άνοδος στις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις κατοικιών. Χιλιάδες Έλληνες ενοικιάζουν για μικρά χρονικά διαστήματα εξοχικές, θερινές, ακόμα και αστικές κατοικίες για διακοπές σε τουρίστες και επισκέπτες. Εκατοντάδες σπίτια, στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, στο Ναύπλιο, στην Κόρινθο, την Πάτρα, τη Μύκονο, αλλά και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, είναι ήδη κλεισμένα για όλο το καλοκαίρι. Όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο φορολόγησης, τις ευκαιρίες για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Οι περιοχές στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη κίνηση. Καλεσμένοι στο στούντιο, ειδικοί και άνθρωποι της αγοράς ακινήτων. Συνδέσεις με Ναύπλιο και Θεσσαλονίκη.

– Ο απόηχος του Eurogroup και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος. Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον. Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και οι στόχοι της αντιπολίτευσης. Στο στούντιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος και ο ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», Μίλτος Κύρκος.

 – Οι κίνδυνοι της υπέρτασης. Περίπου τέσσερις στους δέκα Έλληνες και τρεις στις δέκα Ελληνίδες έχουν υπέρταση. Οι μισοί όμως δεν το γνωρίζουν, ενώ μόλις το 15% απ’ αυτούς το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά. Η υπέρταση είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία της καρδιάς, των νεφρών, των ματιών και των αγγείων και εξαιτίας αυτού είναι πολύ σημαντικό ν’ αντιμετωπίζεται εγκαίρως. Οι πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης αυξάνονται με την ηλικία, με το 50% όσων είναι άνω των 65 ετών να είναι πάσχοντες. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν, ποιες οι μέθοδοι πρόληψης και ποιοι τρόποι αντιμετώπισης. Μαζί μας ο καρδιολόγος Ανδρέας Πιτταράς.

– Ζωντανή σύνδεση με το Ρέθυμνο και το 21ο Διεθνές Συνέδριο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης. Το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 ολοκληρώνονται οι εργασίες του 21ου Διεθνούς Συνεδρίου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης, με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων καθηγητών Οικονομίας, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Στο συνέδριο, συμμετέχουν 160 καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και άλλων χωρών, καθώς και ερευνητές και στελέχη διεθνών οικονομικών οργανισμών. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών που αναφέρονται σ’ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως: Μακροοικονομική Πολιτική, Μακροοικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μακροοικονομικά των Αναπτυσσόμενων Χωρών, Χρηματοοικονομικές και Συναλλαγματικές κρίσεις κλπ. Έλληνες και Αμερικανοί καθηγητές Οικονομίας, αναλύουν τα θέματα και τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου.

Ανοικτές Πόρτες 2017. Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 τα οινοποιεία σε κάθε άκρη της Ελλάδας ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν χιλιάδες επισκέπτες, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του κρασιού «Ανοιχτές Πόρτες». Το πρόγραμμα έχει στόχο την κατά το δυνατό καλύτερη γνωριμία του κοινού με το κρασί. Ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις αλλά και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων συνδυάζονται με το κρασί αυτό το διήμερο. Στο στούντιο, ο οινοποιός και εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοποιών Αμπελώνα Αττικής Γιώργος Παπαχρήστος και από το Ηράκλειο Κρήτης ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών του νησιού Νίκος Μηλιαράκης.

– Ζωντανή σύνδεση με το Πλάσι του Μαραθώνα και την ανασκαφή που πραγματοποιεί εκεί το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τάφος του πολεμιστή, το μέγαρο, οι κλίβανοι και το αρχαϊκό ιερό είναι τα κύρια ευρήματα, τα οποία οι επιστήμονες συσχετίζουν με την ιστορική Μάχη του Μαραθώνα. Μαζί μας, ο επικεφαλής της ανασκαφής επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Βαβουρανάκης.

– «Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» στο Θέατρο Βαφείο. «Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη “ελίτ” που ανερυθρίαστα βαφτίζει “παρωχημένες εμμονές” τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που “γι’ αυτά πολεμήσαμε”. Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ’ όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας», σημειώνει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Σαράντος, τον οποίο υποδεχόμαστε στο στούντιο του «Μαζί το Σαββατοκύριακο».

Κυριακή 28/05/2017, ώρα 07:00-10:00

«Μαζί-το-Σαββατοκύριακο»-5-1

Πληθαίνουν οι καταγγελίες, αλλά και τα τηλεφωνήματα γονέων προς ενημέρωση και προστασία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το «φαινόμενο» της Μπλε Φάλαινας, του επικίνδυνου διαδικτυακού παιχνιδιού. Καθημερινά υπάρχουν 15-20 καταγγελίες, οι περισσότερες ευτυχώς με θέμα την πρόληψη κι όχι για περιστατικά αυτοτραυματισμών, τους οποίους παρακινούν οι άγνωστοι χρήστες του διαδικτύου. Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργος Παπαδρόσος μας παρουσιάζει στο στούντιο τις κατά βάση προληπτικές, αλλά και κατασταλτικές δράσεις των Αρχών για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, την προστασία των ανηλίκων από τους κακόβουλους χρήστες, αλλά και τις απαραίτητες ενέργειες των γονέων για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

– Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, στην εγχώρια πολιτική σκηνή τα κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενόψει των εξελίξεων. Μαζί μας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος, ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης και ο γραμματέας των ΑΝΕΛ Γιώργος Μοίρας.

– Τον Ιούνιο στη Βουλή η απόφαση για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων. Στην τελική φάση σύνταξης βρίσκεται πλέον η κοινή υπουργική  απόφαση  για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων -με μετατροπή  απλών συμβάσεων  σε συμβάσεις αορίστου χρόνου- που  υπηρετούν σήμερα για αρκετά χρόνια στο δημόσιο ή τους δήμους με διαρκώς ανανεούμενες ετήσιες ή πολύμηνες συμβάσεις. Το ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη.

– Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος στο «Μαζί το Σαββατοκύριακο». Την όσο το δυνατόν ταχύτερη -και με τους ίδιους όρους του Αυγούστου 2016- διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες επιδιώκει η κυβέρνηση, καλώντας το ΕΣΡ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις όσον αφορά στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο τοποθετούνται οι τελευταίες παρεμβάσεις τόσο του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, όσο και του γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριου Κρέτσου. Ο κ. Κρέτσος θα αναφερθεί στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, στα βασικά σημεία του διαγωνισμού, με κυριότερο των αριθμό των αδειών που αναμένεται να δημοπρατηθούν και στο πιθανό χρονοδιάγραμμα επί της διαδικασίας. Θ’ αναδείξει επίσης τα βασικά σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση του τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής που περιέχονται στο σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

– Ζωντανή Σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας και τον Λογοτεχνικό Περίπατο Πλάκας. Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 το Greek Cultural Institute και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνουν έναν περίπατο στην Πλάκα, ο οποίος ξεκινά από την ιστορική οδό Τριπόδων και μας ταξιδεύει στις αγαπημένες ταβέρνες και στα στέκια των λογοτεχνών στη γραφική γειτονιά. Μέσα από κείμενα λογοτεχνών και μαρτυρίες ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο για να ανακαλύψουμε τις αγαπημένες γωνιές και τα στέκια των λογοτεχνών στην παλιά Αθήνα. Ποιο ήταν το πάθημα του Παπαδιαμάντη; Ποια ήταν η αγαπημένη ταβέρνα της ομάδας του «Ίκαρου»; Σε ποια ταβέρνα πήγαινε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ; Πού τραγουδούσε ο Μενέλαος Λουντέμης; Πού σύχναζε ο Γκράχαμ Γκριν; Αυτές και άλλες ερωτήσεις και οι αναπάντεχες απαντήσεις σ’ έναν περίπατο με οδηγό τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Κώστα Στοφόρο.

– Ο συγγραφέας Αναστάσης Μαρασλής μας παρουσιάζει το νέο βιβλίο του «Η σιωπή των ανδρών». Και μας εξηγεί πως ένας άνθρωπος της ασφαλιστικής και ναυτιλιακής αγοράς νιώθει τη συγγραφική ανάγκη.

Παρουσίαση: Ελένη Χρονά, Γιάννης Σκάλκος.

Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μπακόλας.

Διεύθυνση παραγωγής: Αλίκη Θαλασσοχώρη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Αθηνά Σαλούστρου, Νάσια Μπουλούκου.